Hlavní obsah

Apple má zaplatit 11 miliard korun. Kvůli patentovému sporu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi vysoké odškodné přesahující půl miliardy dolarů, tedy přes 11 miliard korun, má zaplatit společnost Apple. Nařídil jí to americký soud, který rozhodoval v patentovém sporu mezi tímto technologickým gigantem a Wisconsinskou univerzitou, která působí v americkém městě Madison. Informoval o tom server BBC.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air 2

Článek

Celý spor se rozhořel už v roce 2014. Tehdy byla společnost Apple obviněna z toho, že v některých chytrých telefonech a tabletech s logem nakousnutého jablka bez povolení využívá technologie, které vyvinuli studenti se svým profesorem ze zmiňované americké univerzity.

Už v roce 2015 soud rozhodl, že má americký počítačový gigant kvůli porušení patentů zaplatit 234 miliónů dolarů (5,2 miliardy korun). Po sérii odvolání nyní soud částku ještě navýšil na 506 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 11 miliard korun.

Právníci Applu nicméně stále doufají, že se pokutě zcela vyhnou. Proti verdiktu soudu se totiž mohou stále ještě odvolat.

Telefony ani tablety Apple z prodeje nestáhl

Patentový spor se týká procesorů Apple A7, A8 a A8X, které využívá hned několik přístrojů od amerického počítačového gigantu. Například chytré telefony iPhone 5S a počítačové tablety iPad Air 2.

Server BBC připomněl, že Apple v roce 2015 po verdiktu soudu nestáhl zmiňované přístroje z trhu a ani nijak neupravil čipy, aby neporušovaly patentové nároky univerzity. Právě proto byla nyní částka soudem navýšena na více než dvojnásobek.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 5S

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám