Hlavní obsah

Návrat na vrchol není snadný. AMD brzdí nedostatek základních desek

Novinky, chm

Společnost AMD se snaží v posledních týdnech vrátit se svými novými procesory do segmentu extrémně výkonných počítačových sestav. Příliš se jí to však nedaří, přestože poptávka po novinkách je velmi vysoká. Důvodem je totiž špatná dostupnost základních desek.

Foto: archív výrobce

Nejlepší procesory od AMD mají název Ryzen.

Článek

Procesory z edice Ryzen 7, které aktuálně představují vrchol nabídky společnosti AMD, jsou dostupné od začátku března. V případě základních desek, jež jsou pro nové čipy nezbytné, však už situace tak růžová není.

Nabídek jednotlivých obchodů na nové desky s paticí AM4 je sice dost. Drtivá většina produktů je však nedostupná. A když už přijdou nějaké základovky na sklad, jsou prakticky okamžitě vyprodány.

Podcenili poptávku

Podle serveru LegitReviews je chyba přímo u jednotlivých výrobců. Ti totiž nečekali, že bude o novinku tak rekordní zájem, a dodávky jednoduše podcenili. A nyní tak nejsou schopni zájem ze strany zákazníků uspokojit.

S procesory Ryzen 7 se snaží podnik vrátit na vrchol a ohrozit dominantní pozici konkurenční společnosti Intel. V minulých letech se totiž tento výrobce soustředil pouze na levnější segmenty počítačového trhu.

Základ nabídky tvoří Ryzen 7 1700. Ten je podle Zboží.cz možné aktuálně zakoupit od 9790 Kč. Výkonnější model 1700X je pak k dostání za 11 990 Kč a konečně za nejlepší provedení 1800X případní zájemci zaplatí 14 990 Kč. [celá zpráva]

Přijdou ještě levnější modely

V průběhu dubna by se měly na pultech obchodů objevit ještě odlehčené verze procesorů z edice Ryzen. Ty ponesou pořadové číslo pět a v první vlně se budou nabízet ve čtyřech různých provedeních – pod názvy 1600X, 1600, 1500X a 1400. [celá zpráva]

První dva zmiňované čipy, které jsou mimochodem určeny pro tradiční stolní počítače, budou lákat na šest fyzických jader a 12 vláken. U nich se mimochodem počítá s takty až 4,0 GHz. Levnější modely 1500X a 1400 se pak pochlubí čtyřmi jádry a osmi vlákny, přičemž se počítá s pracovní frekvencí až 3,7 GHz.

Ceny nových procesorů z pětkové edice jsou nastaveny vcelku rozumně. Pohybovat se budou mezi 5000 a 7500 Kč.

Právě příznivější ceny by však mohly být pro AMD ještě více na škodu, protože poptávka po nedostatkových základních deskách ještě stoupne. Může trvat klidně i několik měsíců, než se podaří situaci na trhu se základními deskami stabilizovat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám