Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafika je ještě levnější, než se čekalo

Novinky, chm

V Česku i v zahraničí se začala oficiálně prodávat nová karta GeForce GTX 1080 Ti od společnosti Nvidia, která se pyšní titulem nejvýkonnější grafika na světě. Příjemným překvapením je nakonec pořizovací cena. Je totiž ještě nižší, než se čekalo.

Foto: archív výrobce

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

Článek

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti si odbyla premiéru hned zkraje března. [celá zpráva]

Už tehdy vše nasvědčovalo tomu, že cena novinky bude s ohledem na nabízený výkon velmi příznivá. Pohybovat se měla okolo 25 000 Kč, a to přestože podobně výkonné karty se ještě loni nabízely za více než 30 000 Kč.

Nakonec je ale cena ještě o pořádný chlup příznivější. V tuzemských obchodech se novinka nabízí za sumy okolo 22 500 Kč.

Ještě vyšší výkon a tišší chlazení

Sluší se podotknout, že karty s extrémně výkonným čipem od Nvidie nabízí prakticky všichni velcí výrobci. Ti by navíc v průběhu několika týdnů měli přinést i upravené modely, které budou lákat na tišší chlazení či ještě vyšší výkon – už z výroby budou totiž přetaktované.

Foto: archív výrobce

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

Vlastní upravené grafiky chystají například společnosti Asus, MSI, Zotac, Palit, EVGA či Gigabyte. Lze předpokládat, že až přijdou na trh, ceny budou ještě o něco nižší.

Nejvýkonnější herní grafická karta současnosti staví na základech loňského modelu GTX 1080 (bez písmen Ti v názvu). Ve srovnání s ním se však vylepšovalo opravdu hodně, výkon narostl o 35 %. V praxi by tak tato karta měla nabízet výkon 11,3 TFLOPS. To jinými slovy znamená, že půjde o vůbec nejvýkonnější jednočipový model v nabídce společnosti Nvidia. A rychlejší kartu této kategorie byste v současnosti hledali marně i u konkurence.

Hraní ve 4K

Tak vysokého výkonu dosahuje novinka především díky grafickému čipu, který dokáže udávat pracovní tempo až při frekvenci 1,58 GHz. Karta navíc bude mít k dispozici hned 11 GB operační paměti, což by mělo bohatě stačit i pro ty nejnáročnější hry.

K čemu je taková rychlost dobrá v praxi? V první řadě na hraní her. Žádný problém by této kartě nemělo dělat hraní ani na více monitorech najednou, podle výrobce si novinka bez problémů poradí nejen s rozlišením 4K, ale dokonce i s novějším standardem 5K. Samozřejmostí je i podpora nejnovějších systémů pro virtuální realitu.

Foto: archív výrobce

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám