Hlavní obsah

Příchod nové hráčské modly potvrzen. Nvidia spustila odpočítávání

Novinky, chm

O příchodu nové extrémně výkonné grafické karty GeForce GTX 1080 Ti společnost Nvidia doposud zarputile mlčela. Až doposud. Tento týden totiž bylo na stránkách výrobce spuštěno odpočítávání, které příchod nové hráčské modly potvrzuje.

Foto: repro Nvidia

Odpočet avizuje příchod nové grafické karty.

Článek

Spekulace o existenci novinky od společnosti Nvidia kolovaly internetem už od loňského roku. Původně se totiž předpokládalo, že se model GTX 1080 Ti ukáže už v lednu na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky CES v americkém Las Vegas.

Nakonec se však výrobce rozhodl z blíže neupřesněných důvodů premiéru odložit. Přinejmenším jeden důvod se nicméně nabízí. Vrcholný model by zcela zastínil mobilní grafické karty Nvidia GTX 1050 a GTX 1050, které byly jedním z hlavních taháků v Las Vegas.

Foto: archív výrobce

Novými herními grafikami budou vybaveny desítky notebooků

Zástupci tohoto počítačového gigantu tak patrně nechtěli ukrajovat slávu těmto nižším modelům, které však budou pro celou řadu uživatelů pro dobrý poměr cena/výkon daleko větším lákadlem.

O chystaném modelu GeForce GTX 1080 Ti od té doby výrobce zarputile mlčel. Nyní je už jasné, že si premiéru odbude na grafickém veletrhu GDC 2017, tedy už zkraje příštího týdne. Slibuje to alespoň odpočet na oficiálních stránkách Nvidie.

Vysoký výkon pro hry i virtuální realitu

Konkrétnější o parametrech a přednostech novinky však výrobce zatím nebyl. V odpočtu je pouze uvedeno, že „nastal čas na ultimátní GeForce“. Není tedy pochyb o tom, že hlavní hvězdou slavnostní akce bude právě dlouho očekávaný vrcholný model.

Nad konkrétním výkonem modelu GTX 1080 Ti tak zatím visí otazník. Sluší se nicméně připomenout, že dvě písmenka Ti v názvu tohoto výrobce totiž označují vylepšené modely, které zpravidla pracují na vyšších taktech a mají k dispozici více systémových prostředků. Logicky jsou tak výkonnější.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Novinka by tak měla být rychlejší než aktuálně nabízená verze GTX 1080. Její jádro je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s. Tento loňský model díky tomu nabízí výpočetní výkon 9 TFLOPS.

Lze tak předpokládat, že výkon u chystané novinky se přehoupne přes pomyslnou hranici 10 TFLOPS. Taková rychlost může být využita například k hraní nejnovějších her. Stejně tak ale poslouží fanouškům virtuální reality, právě na nové systémy nahrazující tradiční monitory bude novinka patrně cílit.

Co sestava s grafickou kartou GTX 1080 umí, jsme testovali již v dřívějším článku. Tehdy jsme dvě moderní stolní sestavy srovnali s počítači, které se prodávaly před 25 lety. [celá zpráva]

Jak se změnily počítače za 25 letVideo: Novinky

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám