Hlavní obsah

Miniaturní počítač není o moc větší než platební karta

Novinky, rim

Počítačové sestavy jsou rok od roku menší. V dnešní době tak není dokonce problém pořídit počítač, který není o moc větší než obyčejná platební karta. Přesně takovou novinkou se chlubí společnost Intel.

Foto: archív výrobce

Intel Compute Card

Článek

Stroj zvaný Compute Card byl představen na největším veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky CES 2017, který se konal minulý týden v americkém Las Vegas.

Při prvním pohledu na nový výtvor patrně většinu uživatelů ani nenapadne, že jde o plnohodnotný počítač. Compute Card má totiž rozměry 95 x 55 x 5 mm, díky čemuž se skutečně vejde do peněženky podobně jako platební karta.

Pro internet věcí

Z kompaktních rozměrů se dá patrně tušit, že tato sestava nemůže nabídnout stejné přednosti jako klasické stolní počítače. Hrát hry na něm zkrátka možné nebude, výrobce jeho využití vidí spíše v oblasti internetu věcí – tedy u různých spotřebičů, které se díky němu stanou chytrými.

Například starší televizor půjde touto cestou snadno proměnit na chytrý. Možnosti využití by ale pochopitelně měly být daleko širší, od snadné automatizace různých výrobních linek až po programování digitálních kiosků či interaktivních ledniček.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti nového počítače s platební kartou.

Počítač je tak tenký, že se na něj nevešel ani klasický USB konektor. Zařízení využívající tento standard je však možné připojit klidně pomocí redukce, která by měla být součástí balení.

Přesné parametry sestavy výrobce zatím neuvedl.

V prodeji v polovině roku

Přímo na veletrhu CES projevilo zájem o Compute Card hned několik společností. Ve svých produktech chtějí miniaturní sestavy o velikosti platební karty využít například společnosti Dell, HP, Lenovo či Sharp.

První stroje přímo pod značkou Intelu nebo některého z partnerů by se na pultech obchodů měly objevit v polovině roku. Cena však zatím nebyla upřesněna.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám