Hlavní obsah

Bluetooth 5 dorazí zkraje příštího roku. Nabídne vyšší rychlost i lepší dosah

Novinky, chm

V pořadí již pátou generací bezdrátového standardu Bluetooth budou vybaveny nové chytré telefony, počítače a tablety. První přístroje slibující vyšší přenosové rychlosti a zároveň i lepší dosah signálu by se měly na pultech obchodů objevit už zkraje nového roku.

Logo standardu Bluetooth

Článek

S novinkami, které budou vybaveny standardem Bluetooth 5, se příští rok doslova roztrhne pytel. První přístroje využívající nové bezdrátové adaptéry by si měly odbýt premiéru na veletrhu CES, který se koná již tradičně v americkém Las Vegas hned zkraje ledna.

S největší pravděpodobností půjde především o nové počítače a tablety. S takto vylepšenými smartphony se totiž jednotliví výrobci pochlubí nejspíše až ve španělské Barceloně v rámci největšího veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC). Ten se odehraje na přelomu února a března.

Závratná rychlost

Za pátou generací technologie „modrého zubu“ stojí organizace Bluetooth Special Interest Group (SIG). Její zástupci již v polovině roku uvedli, že Bluetooth 5 bude dvakrát rychlejší a nabídne čtyřikrát větší dosah. [celá zpráva]

V porovnání se čtvrtou generací lze však očekávat, že dosah se bude pohybovat okolo 100 metrů a přenosová rychlost by měla být až 58 Mbit/s. Na výsledky konkrétních testů z praxe si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Důležité je podotknout, že pětka bude zpětně kompatibilní se staršími verzemi Bluetooth. Využít všech výhod ale bude samozřejmě možné pouze v případě, kdy budou obě propojená zařízení splňovat nejnovější certifikaci – tedy budou podporovat Bluetooth 5.

Dvě dekády „modrého zubu“

Technologie Bluetooth byla vytvořena před více než dvaceti lety, v roce 1994 ji světu představila společnost Ericsson. V současnosti nové přístroje používají již čtvrtou generaci tohoto rozhraní (představena byla už v roce 2010), která umožňuje bezdrátový přenos dat mezi dvěma přístroji.

Bluetooth slouží například k připojení sluchátek nebo reproduktorů k počítači či chytrému telefonu. Stejně tak ale může sloužit k přenášení dat například mezi tabletem a počítačem a v některých případech se díky tomuto standardu mohou smartphony proměnit na dálkové ovladače.

Současná generace technologie „modrého zubu“ má samozřejmě své limity. Uživatelé si často stěžují především na to, že signál vypadává už ve vzdálenosti okolo 15 metrů a že přenos dat je velmi pomalý. Právě pátá generace by měla ale tyto neduhy vyřešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám