Hlavní obsah

AMD chystá extrémně výkonnou grafiku. Vyjde možná ještě letos

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AMD láká několik posledních měsíců na grafickou kartu Radeon RX 480, která je aktuálně nejvýkonnějším modelem v její nabídce. Podle neoficiálních informací, které přinesl server wccftech.com, však podnik chystá úplně nový model, jenž by měl nabídnout ještě vyšší výkon. Ukázat by se navíc měl ještě letos.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Článek

Radeon RX 480 se ukázal na veletrhu Computex 2016 v červnu. Už tehdy tento model zaujal velmi vysokým výkonem a přitom i relativně příznivou cenovkou. [celá zpráva]

Jen v rychlosti připomeňme, co verze RX 480 umí. Jádro tohoto stroje pracuje s 2304 stream procesory a je taktováno na 1266 MHz. K dispozici jsou modely se 4GB i 8GB grafickou pamětí typu GDDR5, přičemž jejich 256bitová sběrnice nabízí efektivní takt 8 GHz. Podtrženo sečteno – novinka nabídne podle výrobce výkon 5 TFLOPS.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Radeon RX 480 je první vlaštovkou, která je postavena na novém čipu Polaris 10. Jde tedy zároveň o první grafickou kartu tohoto výrobce, jejíž jádro bylo vyrobeno 14nm technologií. To je poměrně důležité, protože díky tomu si karta i přes vysoký výkon zachovává příznivou spotřebu (TDP 150 W).

I přes všechny přednosti – výkon by měl bohatě stačit většině běžných uživatelů – se model RX 480 nedá označit za drahý, v obchodech se podle nákupního rádce Zboží.cz prodává již od 6500 Kč.

Jenže opravdu nároční jedinci, kteří touží po hraní v ultra vysokých detailech, případně provozují náročné grafické aplikace, se často s Radeonem RX 480 nespokojí. Vyšší výkon tak hledají u konkurence, nabízí jej například GTX 1080 od společnosti Nvidia.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Ten nabízí výkon 9 TFLOPS. Jádro této grafiky je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Parametrům výše pochopitelně odpovídá i cenovka. Ta v případě modelu GTX 1080 v tuzemských obchodech startuje na hranici 17 800 Kč.

Ještě před Vánocemi?

Právě vysoké pracovní tempo konkurence má být jedním z důvodů, proč se společnost AMD chystá uvést na trh vylepšený model Radeon RX 490. Ten by měl uspokojit touhy i těch nejnáročnějších uživatelů.

Tak trochu překvapivě se s tím navíc podle serveru wccftech.com počítá ještě na letošní rok. AMD jej údajně hodlá představit už v prosinci. To však zatím zástupci společnosti oficiálně nepotvrdili.

Na druhou stranu, pokud by se Radeon RX 490 skutečně před Vánocemi ukázal, měl by šanci zaujmout celou řadu uživatelů, kteří by se jinak přiklonili k řešení od společnosti Nvidia. AMD by tak v prodejně nejsilnějším období roku zbytečně neoslabovalo svoji pozici.

Jasno by každopádně mělo být během pár týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám