Hlavní obsah

Photokina 2016: Nový dron se na cestách snadno složí. Natáčet s ním lze i z ruky

Novinky, chm

Svou prvotinu mezi bezpilotními letouny ukázala na veletrhu Photokina v německém Kolíně nad Rýnem společnost GoPro. Létání přitom není jedinou předností novinky, jde totiž o univerzální zařízení, se kterým jde natáčet doslova přímo z ruky. Novinka se jmenuje Karma.

BEZ KOMENTÁŘE: Dron GoPro KarmaVideo: archív výrobce

 
Článek

Tvůrci vyzdvihli při oficiálním představení především univerzálnost novinky. „Není to jen dron, není to jen kamera, kterou prostě někam přiděláte, ve skutečnosti jsme postavili zařízení, které prostě dokáže natáčet úplně všude. Nic jiného už lidé potřebovat nebudou,“ prohlásil šéf společnosti GoPro Nick Woodman.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dron GoPro Karma

Zařízení skutečně na první pohled vypadá jako dron, akční kameru je však možné snadno odmontovat i včetně stabilizátoru a s ní natáčet tzv. z ruky. Stabilizátor přitom bude fungovat velmi podobně jako selfie tyč. Stejně tak je samozřejmě možné vyjmout i samotnou kameru a přidělat ji například na helmu nebo popruh batohu.

Velmi zajímavá je i konstrukce samotného dronu. Ten má totiž kromě odnímatelného stabilizátoru také skládací vrtule, jednoduše se ohnou směrem k tělu zařízení, aby při převozu zbytečně nepřekážely.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Okolo dronu Karma byl na Photokině neustálý rozruch.

Celkově novinka působí velmi subtilním dojmem, ale podle tvůrců by si toho měla nechat líbit opravdu hodně. Vzhledem k tomu, jakého renomé dosáhla tato značka v segmentu akčních kamer, lze toto vyjádření brát velmi vážně.

K ovládání Karmy bude sloužit speciální jednotka s dotykovým displejem. Prostřednictvím něj uživatel přesně uvidí, co bezpilotní letoun natáčí. Ovládací jednotka bude samozřejmě součástí balení.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Takto vypadá dálkové ovládání dronu Karma. Ten je velmi skladný a vejde se do poměrně malého batohu.

Dvě nové akční kamery

Společnost GoPro na veletrhu Photokina ukázala také dvě nové akční kamery GoPro Hero 5 Black a Hero 5 Session. Ty jsou vodotěsné a dokážou natáčet 4K videa. [celá zpráva]

Právě s těmito modely bude Karma kompatibilní a zároveň je půjde zakoupit v cenově zvýhodněném setu společně s dronem. Ceny a dostupnost pro tuzemský trh však nebyly zatím upřesněny.

Foto: archív výrobce

GoPro Hero 5 Black

Foto: archív výrobce

GoPro Hero 5 Session

Reklama

Výběr článků

Načítám