Hlavní obsah

Počítač v batohu chystá i Dell

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost HP nebude patrně jediným výrobcem, který bude nabízet počítač ukrytý v batohu. Na záda se chystá umístit všechny součástky klasického PC také společnost Dell. To vše kvůli virtuální realitě.

Foto: archív výrobce

Počítač v batohu z řady Dell Alienware

Článek

O novém počítači HP Omen, který se ukrývá v batohu, informovaly Novinky.cz již na konci května. [celá zpráva]

Prakticky totožný koncept nyní chystá také společnost Dell. Ta svůj zavazadlový počítač bude nabízet pod herní značkou Alienware a stejně jako v případě HP půjde o model určený pro systémy virtuální reality.

Počítač HP Omen půjde nosit na zádech jako batoh. Novinka od Dellu bude fungovat podobně.

Proč se přemisťují všechny součástky z obyčejné počítačové skříně do batohu? Důvod je prostý. Moderní headsety pro virtuální realitu, které slibují ten nejvěrnější zážitek, totiž kladou vysoké nároky na výkon počítačů. Zpravidla si tedy nevystačí s připojeným mobilem či tabletem, pohánět je musí opravdu výkonná sestava.

A připojovat headsety ke klasickým sestavám je svazující, protože uživatelé jsou vždy limitováni kabelem. Řešením je právě počítač v batohu. Bez nadsázky se dá říci, že uživatel si díky takovému řešení nese na zádech vše, co potřebuje.

Základ od AMD

Batoh řady Alienware bude postaven na součástkách od společnosti AMD. To znamená, že uvnitř bude použit některý z desktopových procesorů tohoto výrobce a patrně i grafická karta řady Radeon. Lze předpokládat, že by mohlo jít o žhavou novinku, která byla představena na veletrhu Computex – model Radeon RX 480. [celá zpráva]

Jen v rychlosti připomeňme, že karta je připravena i na hraní v rozlišení 1440p. Jádro bude pracovat s 2304 stream procesory a bude taktováno na 1266 MHz. K dispozici budou modely s 4GB i 8GB grafickou pamětí typu GDDR5, přičemž jejich 256bitová sběrnice nabídne efektivní takt 8 GHz. Podtrženo sečteno – novinka nabídne výkon 5 TFLOPS.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Klidně i s klasickým monitorem

Stroj bude vybaven vlastní baterií, aby uživatel nebyl nijak omezen ani přívodním kabelem k napájení. Počítač samozřejmě bude možné používat i s klasickým monitorem, lidé jej budou moci položit na stůl jako jakoukoliv jinou sestavu.

Přesné parametry sestavy však výrobce stále tají. Jisté tak v současnosti není ani to, kolik bude mít k dispozici operační paměti a jak velký bude použit disk.

Otazník visí také nad tím, kdy a za jakou cenu se začne novinka nabízet na pultech obchodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám