Hlavní obsah

Computex 2016: Extrémně výkonný počítač vtěsnali do zakřiveného monitoru

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi nenápadnou herní sestavu ukázala na veletrhu Computex americká společnost Digital Storm. Model zvaný Aura totiž výkonný hardware ukrývá ve velkém zakřiveném monitoru. Výrobce při jeho návrhu přitom na rozdíl od většiny konkurenčních řešení nedělal žádné ústupky.

Foto: archív výrobce

Digital Storm Aura

Článek

Prakticky každý výrobce však podobné sestavy skládá z notebookových součástek. Důvod je prostý, konstrukce monitoru neumožňuje instalovat větší komponenty určené pro klasické stolní počítače, a tak se musí uživatel smířit s těmi z laptopů, které zpravidla bývají o něco pomalejší.

Společnosti Digital Storm se však podařilo do 34palcového zakřiveného monitoru s rozlišením 3440 × 1440 obrazových bodů vtěsnat součástky z klasických sestav. Výkon tohoto herního all-in-one stroje nazývaného Aura tedy není jakkoliv limitován.

Foto: archív výrobce

Digital Storm Aura

Nejvýkonnější procesor i grafika

V nejvyšší konfiguraci se tak v útrobách sestavy mohou ukrývat ty nejvýkonnější součástky, z nichž celá řada byla představena právě na veletrhu Computex. Řeč je například o novém procesoru Intel Core i7-6950X Extreme, který je aktuálně nejvýkonnějším procesorem pro stolní počítače na světě.

Procesor má deset fyzických jader, díky technologii hyperthreading však má 20 pracovních vláken. Blíže jsme si tuto novinku představili v samostatném článku. [celá zpráva]

Zmiňovaný čip od Intelu může být doplněn až 32 GB operační paměti typu DDR4 a v neposlední řadě také extrémně rychlými SSD jednotkami Samsung 950 PRO s kapacitou až 512 GB.

Foto: archív výrobce

Intel Core i7-6950X Extreme je aktuálně nejvýkonnějším procesorem pro stolní počítače na světě.

Hráče bude ale patrně nejvíce zajímat použitá grafická karta. V nabídce nechybí nejnovější model Nvidia GTX 1080, který se pyšní titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě. [celá zpráva]

Grafika nabízí výkon 9 TFLOPS. Její jádro je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Nejvyšší konfigurace vyjde na 150 000 Kč

V této konfiguraci se cena all-in-one sestavy Aura snadno přehoupne v přepočtu bezmála 150 000 korun. Základní konfigurace, která má pomalejší procesor i grafiku, pak stojí zhruba 60 000 Kč.

V Česku se však novinka od společnosti Digital Storm patrně nabízet nebude. Výrobce ji totiž prodává výhradně prostřednictvím svých internetových stránek v USA.

Foto: archív výrobce

Digital Storm Aura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám