Hlavní obsah

Malý robot zasvětí uživatele do tajů buddhismu

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani buddhismus nedokázal odolat náporu moderních technologií. V čínském chrámu recituje mantry mnich s umělou inteligencí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V buddhistickém chrámu v Pekingu pomáhá mnich robotVideo: Reuters

 
Článek

Na první pohled vypadá jako přerostlá figurka z obchodu se suvenýry: 60 centimetrů vysoká, s vyholenou hlavou a ve žlutém hábitu a v plastových rukou svírá počítačový tablet.

Za touhle postavičkou však stojí experti na umělou inteligenci z nejlepších čínských univerzit. „Xian’er dokáže odpovědět na 20 základních otázek o buddhismu a každodenním životě, jak jsou uvedeny na obrazovce,“ píše o robotovi agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Robot Xian’er

Stroj s umělou inteligencí umí recitovat mantry a na svých kolečkách zvládne i základní pohyby. „Věda a buddhismus nejsou v protikladu, mohou se spojovat,“ říká mistr Xianfan, hlavní tvůrce projektu.

Robotického mnicha můžete potkat na čínských veletrzích inovací, samozřejmě pokud zrovna nerozjímá se svým mistrem v chrámu.

Foto: Profimedia.cz

Robot Xian’er

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám