Hlavní obsah

Cenová revoluce: na trh míří notebooky za 2000 Kč

Novinky, zgl

Ty nejlevnější notebooky se dnes prodávají za pět tisíc korun. Na trh však míří zcela nová kategorie notebooků, které budou lákat ještě nižší cenovkou. Prodávat se budou za 100 USD, tedy zhruba za dva tisíce korun. I přes tuto nízkou sumu mají tyto přístroje celou řadu lákadel, ale nejsou vhodné pro každého.

Foto: archív výrobce

NCS Cirrus LT

Článek

První vlaštovkou mezi levnými laptopy je NCS Cirrus LT. Na první pohled se tento stroj nijak výrazně neliší od obyčejných notebooků. Pod černými plasty se ukrývá 14palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů, nechybí klávesnice a touchpad nahrazující funkce běžné myši.

Uvnitř byste však rozhodně nenašli klasické součástky, které jsou pro obyčejné notebooky typické. Novinka totiž spadá do kategorie takzvaných klientů. To znamená, že pro jejich provoz je nutné se vždy připojovat na server. V praxi to má své klady i zápory.

Celý operační systém, a to včetně uložených dat, běží vzdáleně na serveru. Výkon celého stroje tedy neovlivňuje samotný notebook, ale pouze hardwarové možnosti serveru. Díky tomu je právě takový stroj levnější, tišší během práce, spotřebuje méně elektrické energie, a tedy i déle vydrží na baterii.

Bez rychlého internetu je notebook jen bezcenným těžítkem.

Také se minimalizují rizika související se ztrátou nebo odcizením. Nikdo cizí se totiž ani v jednom z těchto případů nedostane k uloženým datům a naopak uživatel si k nim najde cestu vždy - stačí se opět připojit k serveru.

Právě připojení je ale hlavním úrazem celého konceptu. Bez rychlého internetového spojení je celý notebook jen bezcenným těžítkem, pracovat na něm zkrátka není možné.

Přesto výrobce věří, že notebookovým klientům patří budoucnost. Smysl podle zástupců firmy dávají především ve větších firmách, které zpravidla mají již vybudované serverové zázemí i síťovou infrastrukturu. V takovém případě mohou být náklady ušetřené při pořízení klientů místo plnohodnotných laptopů velice výrazné.

Podobné klienty už v dnešní době používá řada velkých společností, coby náhradu klasických stolních počítačů. Společnost NCS je však první, kdo přináší na trh klienta v podobě notebooku. Je ale více než pravděpodobné, že v dohledné době přijdou na trh s podobnými modely i další výrobci. Cirrus LT by se měl na pultech obchodů objevit v průběhu několika týdnů nebo měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám