Hlavní obsah

Zablokujeme přístup na Facebook, pohrozil Vietnam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vietnamské úřady pohrozily Facebooku, že zablokují přístup na tuto sociální síť ze svého území. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované představitele sociální sítě. Vietnamské úřady žádají, aby sociální síť bedlivěji kontrolovala a cenzurovala obsah. Facebook ve Vietnamu používá až 60 z 95 milionů obyvatel země.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook uzavřel v dubnu s vietnamskou vládou dohodu, ve které se zavázal k přísnějšímu dohledu a odstraňování "protistátního obsahu".

"Znovu k nám přišli (představitelé Vietnamu) a dožadovali se toho, abychom rozšířili objem zakázaných obsahů ve Vietnamu, což jsme odmítli," řekl agentuře Reuters zástupce Facebooku. Mluvčí Facebooku potvrdila, že sociální síť čelí ve Vietnamu zvýšenému tlaku ze strany tamních úřadů na posílení cenzury.

Mluvčí vietnamského ministerstva zahraničí zprávu o možném zákazu Facebooku přímo nekomentovala. Uvedla ale, že provozovatel by měl zamezit "šíření informací, které porušují tradiční vietnamské zvyky a narušují státní zájmy".

Bezpečnostní experti zachytili na Facebooku i WhatsAppu miliony phishingových útoků

Bezpečnost

Přístup Facebooku k požadavkům vietnamské vlády ale kritizují lidskoprávní organizace. Podle nich provozovatel sociální sítě vychází žádostem úřadů příliš vstříc. "Facebook upřednostňuje ve Vietnamu zisky a selhává v dodržování lidských práv," uvedla zástupkyně ředitele Amnesty International v jižní Asii Ming Yu Hah.

Sociální síť Facebook ve Vietnamu používá až 60 milionů lidí. Příjmy provozovatele sítě z této země jsou ve výši bezmála jedné miliardy dolarů ročně (asi 22,3 miliardy korun). Facebook je ve Vietnamu hlavní on-line obchodní platformou.

Ačkoliv Vietnam v uplynulých letech schválil reformy, které vedly k uvolnění v ekonomice, tamní komunistická strana bedlivě kontroluje vietnamská média a málo toleruje opozici, uvádí agentura Reuters. V žebříčku svobody tisku, který sestavují Reportéři bez hranic, je Vietnam pátý od konce.

Pákistán zrušil zákaz TikToku, síť bude moderovat obsah

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Facebook míří se svou seznamkou do Česka

Facebook není pouze sociální síť, už několik let funguje také jako regulérní bazar. A služby tohoto portálu nyní v Česku a dalších evropských zemích dále...

Výběr článků

Načítám