Hlavní obsah

Zabijákův iPhone nepřinesl žádné nové informace. FBI je zase na začátku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik posledních měsíců se snažili vyšetřovatelé dostat do iPhonu teroristy Syeda Farooka ze San Bernardina. Nakonec se jim to podařilo, ale bylo to k ničemu. V chytrém telefonu totiž americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nenašel žádná data, která by mu pomohla v případu nějak postoupit dál.

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

O tom, že FBI odblokování iPhonu nijak nepomohlo, informoval server CBS News s odvoláním na svůj utajovaný zdroj. Vyšetřovatelé to zatím oficiálně nepotvrdili.

Zdroj serveru nicméně zdůraznil, že veškerá získaná data z chytrého telefonu budou ještě několik dní nebo dokonce týdnů podrobně analyzována. Vše nicméně nasvědčuje tomu, že ani důkladnější prohledávání nepřinese žádné kloudné výsledky.

Vyšetřovatelé z FBI se do uzamčeného iPhonu islámského radikála nemohli dostat dlouhé dva měsíce. Jeho iPhone 5C byl nastaven tak, aby se po zadání deseti nesprávných kódů automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Spor o „zadní vrátka”

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu vytvořit v operačním systému iOS „zadní vrátka“, což však vedení Applu odmítalo.

Vyšetřovatelům z FBI se nakonec podařilo do uzamčeného zařízení dostat. Detaily o průniku však nezveřejnili. [celá zpráva]

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám