Hlavní obsah

Výjimečné snímky zachycují koncentrační tábor v Osvětimi

Novinky, Jakub Kynčl

Polští fotografové nafotili během minulého roku unikátní snímky koncentračního tábora v Osvětimi. Sférické snímky, ptačí perspektiva a fotografie ve výjimečně vysokém rozlišení. To vše dokonale dokumentuje mrazivou atmosféru, která i v dnešní době v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau panuje.

Panoramatické snímky OsvětimiVideo: 360cities.net

 
Článek

"Nápad udělat virtuální prohlídku tábora Auschwitz-Birkenau nás provázel už delší dobu. Chtěli jsme to místo zachytit, abychom uctili památku jeho obětí. Focení začalo už v lednu 2011 a trvalo bez pár chvil rok. Udělali jsme celkem asi 200 panoramatických snímků, přičemž mnohé z nich pochází z míst, kam běžný návštěvník nemůže," řekl Novinkám jeden z fotografů, osmatřicetiletý Polák Marek Kocjan.

Foto: Marek Kocjan/360cities.net

Koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau

Marek Kocjan, Leszek Cuper a Agnieszka Kocjanová nafotili i taková místa, jako vnitřek ubytoven či výhled ze strážní věže. Některé snímky pak ukazují celý komplex v noci.

Foto: archiv Marka Kocjana

Fotograf Leszek Cuper při focení koncentračního tábora.

Foto: archiv Marka Kocjana

Fotograf Marek Kocjan při focení koncentračního tábora

"Vytváření snímků bylo obtížné - technicky, ale i emočně. Vše jsme museli domlouvat s tamějším muzeem, které ročně navštíví 1,5 miliónu lidí. I proto jsme některá místa museli fotit právě v noci. V létě ještě hodláme v našem projektu pokračovat," dodal pro Novinky Kocjan, který dodal, že tým nemá žádné speciální vybavení a fotí aparáty značek Canon a Nikon.

Snímky jsou k vidění ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám