Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (speciál)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V dnešním speciálním díle přinášíme přehled více než padesátky bezplatných programů (zatříděných do kategorií internet, multimédia, grafika a ostatní), které jsme vám na stránkách Novinek od začátku roku představili.

Foto: Petr Kuba

Komunikace se studenty ze Švědska je i zábava.

Článek

Za uplynulých šest měsíců vyšlo na Novinkách již dvacet dílů našeho seriálu, a proto jsme se rozhodli nabídnout vám přehled všech programů, o kterých jsme v našem seriálu doposud psali. Jde o více než padesátku programů, které by se vám mohly hodit a za jejichž používání nemusíte zaplatit ani korunu.

Pokud vás nějaký program zaujme, můžete si ho stáhnout přímo z webových stránek autora, a nebo si na něj nejprve přečíst recenzi. U každého programu v závorce uvádíme, v jakém díle našeho seriálu jsme o něm psali. Na konci článku přitom najdete rychlý přístup ke všem dílům našeho seriálu.

::: INTERNET ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 Miranda (108.díl)

Malý, nenáročný a přehledný klient pro Instant Messaging. Vhodný jako náhrada ICQ.

AvantBrowser (112.díl)

Internetový prohlížeč postavený na jádře IE s příjemným uživatelským rozhraním a řadou nadstandardních funkcí a možností blokování vyskakovacích pop-up oken.

Xnews (123.díl)

Jeden z nejlepších programů pro čtení a přispívání do news konferencí. Samozřejmostí je možnost získávání příspěvků z více serverů zároveň, filtrování příspěvků a řada dalších funkcí, které ocení především pokročilejší uživatelé.

VNC (109.díl)

Program pro ovládání vzdáleného počítače prostřednictvím lokální sítě či internetu. Se vzdáleným počítačem můžete pracovat tak jako kdybyste právě seděli před ním.

IW FTPort Client (110.díl)

Český FTP klient s jednoduchým a intuitivním ovládáním umožňuje paralelní stahování souborů a samozřejmě i přerušované stahování.

SmartFTP (124.díl)

Další bezplatný FTP klient s uživatelským rozhraním ve stylu průzkumníka a velkým množstvím funkcí. Oproti předchozímu programu umožňuje připojení k více serverům zároveň.

FavSearch (117.díl)

Fulltextové prohledávání odkazů v oblíbených položkách vašeho internetového prohlížeče (spolupracuje s MSIE).

MyPopupKiller (126.díl)

MyPopupKiller zobrazuje přehledný seznam všech otevřených oken vašeho prohlížeče a umožňuje vybraná okna jedním kliknutím zavřít.

Malý program pro sledování aktuální propustnosti vašeho internetového připojení. K dispozici je grafické zobrazení aktuální rychlosti a malá statistika.

Star Downloader (109.díl)

Download manager umožňující pohodlné a rychlé stahování souborů ze sítě sítí.

DC++ (113.díl)

DC++ je klientský program sloužící pro výměnu souborů mezi uživateli internetu. Výhodou je možnost připojení k více hubům zároveň.

PGP (125.díl)

Asi nejrozšířenější prostředek pro šifrování elektronické pošty a pro ověřování její pravosti pomocí digitálního podpisu.

ICQ2Go! (114.díl)

Webová verze populárního ICQ klienta.

i.Scribe (123.díl)

Malý e-mailový klient s přehledným uživatelským rozhraním a řadou užitečných funkcí.

Konst Pinger (127.díl)

Jednoduchý program pro automatické zjišťování dostupnosti serveru ve stanoveném časovém intervalu pomocí příkazu ping. Grafické zobrazení výsledků a možnost jejich logování do textového souboru.

vPing (111.díl)

vPing vyhodnocuje dobu odezvy na zadaný server a následně zobrazuje přehledné zhodnocení kvality.

AboutTime (112.díl)

Program pro synchronizaci systémového času z internetu, a to s přesností na několik milisekund.

ADSL Basic++ (123.díl)

Program pro automatizaci dvojího přihlášení u služby ADSL Českého Telecomu.

::: MULTIMÉDIA :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 CDex (118.díl)

CDex slouží k vytažení zvukových stop z cédéčka a jejich následnému uložení do počítače ve formátu WAV či rovnou MP3. Pro převod do formátu MP3 přitom používá kvalitní kodek Lame.

Winamp (114.díl)

Jeden z nejlepších přehrávačů hudebních souborů nejen ve formátu MP3.

DivXG400 (125.díl)

Program umožňující zobrazení titulků v jakémkoliv DirectDraw přehrávači (např. Windows Media Playeru) bez nutnosti složitého nastavování v samotném přehrávači.

DivFiX (109.díl)

Malá utilita, která dokáže upravit částečně stažené soubory s videem ve formátu AVI (DivX) tak, aby je bylo možné přehrát.

Radiator (113.díl)

Program pro komfortní ovládání rádia z prostředí Windows s možností nahrávání vysílání přímo do vašeho počítače ve zvolené kvalitě.

WinTag (125.díl)

Český editor ID3 tagů u hudebních souborů ve formátu MP3. Program nabízí hromadnou editaci tagů, automatické vyplnění tagů podle jména souboru, atd...

Media Tagger (118.díl)

Media Tagger dokáže podle vašeho nastavení snadno upravit ID3 tag na základě jména souboru či naopak dle ID3 tagu upravit název souboru. K dispozici je i propojení s internetovou databází FreeDB.

Mp3DirectCut (126.díl)

Tento malý program dokáže editovat hudební soubory ve formátu MP3, aniž by je bylo nutné nejprve převést do WAVu.

::: GRAFIKA :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 XnView (117.díl)

Bezplatný prohlížeč obrázků, který je zajímavou alternativou ke komerčnímu ACDSee.

DCE slouží k vylepšení nepovedených fotografií bez znalosti grafických programů. Umí snímek zesvětlit, vyhladit, upravit jeho barevné podání a snížit nepříjemný šum.

Font Xplorer Lite (108.díl)

Přehledný správce fontů zobrazující ukázky všech fontů ve vašem počítači. Vhodný pokud se rozhudujete, který typ písma použít pro váš dokument.

FontList (118.díl)

FontList je jednoduchý program, který umí v přehledné formě zobrazit seznam fontů nainstalovaných ve vašem počítači s údaji pro jaké znakové sady jsou určeny. Snadno tak zjistíte, které fonty jsou české a které ne.

Exif Reader (112.díl)

Malý a jednoduchý program, který dokáže zobrazit EXIF informace ze snímků pořízených digitálním fotoaparátem v přehledné formě a případně je uložit do textového souboru.

Exifer (126.díl)

Další program pro zobrazení EXIF informací s uživatelským rozhraním podobajícím se spíše prohlížeči obrázků.

::: OSTATNÍ :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 SpeedFan (111.díl)

SpeedFan umožňuje automaticky regulovat otáčky větráčku na procesoru podle aktuální teploty, a tím snížit hluk v případě nízkého zatížení procesoru. Neocenitelnou vlastností je také možnost zobrazení aktuální teploty procesoru na taskbaru.

OpenOffice (116.díl)

OpenOffice je kancelářský balík, jenž je v současné době asi nejlepší bezplatnou alternativou ke komerčnímu Microsoft Office XP, se kterým je dokonce kompatibilní.

MediaCat (120.díl)

Jednoduše ovladatelný program pro katalogizaci všech vašich diskových jednotek a jejich následné prohledávání bez nutnosti mít vložené právě prohledávané médium.

Nero DriveSpeed (121.díl)

Tento program dokáže zpomalit rychlost čtení vaší CD-ROM mechaniky a tím snížit její hlučnost a zároveň i její opotřebení. To se hodí zejména při přehrávání empétrojek, jejichž poslech hučící mechanika značně ruší.

UltimateZip (122.díl)

Kvalitní a snadno ovladatelný program pro archivaci souborů po vzoru komerčního WinZipu.

ExtractNow (124.díl)

Program pro automatické rozbalení většího množství komprimovaných archivů s podporou formátů ZIP, RAR, ACE a JAR.

Restoration (122.díl)

Malý, ale velice užitečný program, který slouží k obnovení omylem smazaných dat z pevného disku.

ClearTweak (127.díl)

Program pro vyhlazení textu na LCD displejích využívající technologie ClearType od firmy Microsoft.

Sx35CZ (115.díl)

Český program, který umožňuje komfortní ovládání mobilních telefonů značky Siemens, správu telefonního seznamu a textových zpráv.

Kvalitní bezplatný software umožňující správu mobilních telefonů Ericsson T39, R520m a Sony Ericsson T68(i).

RefreshLock (119.díl)

Tato užitečná utilita pracující ve všech verzích Windows (včetně WinXP) umožňuje pro každé rozlišení nastavit optimální obnovovací frekvenci a tím snížit únavu očí zejména v případě hraní 3D her.

Poweroff (115.díl)

Tato užitečná utilita umožňuje automatické vypnutí počítače v zadaný čas či po skončení určité úlohy.

SplitJoin (117.díl)

Tato malá utilita umožňuje rozdělit jeden velký soubor na více částí (např. pro přenos na disketách) a následně zase z těchto částí vytvořit původní soubor.

Pomocí tohoto programu můžete z DOSu (či Windows 9x) přistupovat  k diskovým oddílům naformátovaným na NTFS.

conVERTER (127.díl)

ConVERTER je bezesporu jedním z nejlepších bezplatných programů pro převod jednotek, který uspokojí i náročné uživatele. Umožňuje převod mezi celkem 711 jednotkami zatříděnými do 26 témat.

Converto (116.díl)

Malý a jednoduchý program pro převod jednotek. K dispozici je více než stovka jednotek zatříděných do šesti kategori.

Tarify 2000 (121.díl)

Tento program dokáže na základě vámi zadaných informací o struktuře vašeho volání a posílání sms zpráv okamžitě vypočítat cenu v různých tarifech všech tří domácích mobilních operátorů a zároveň vždy zvýrazní ten tarif, který je pro vás nejvýhodnější.

CDCheck (122.díl)

CDCheck slouží ke kontrole chyb na vašich cédéčkách nebo jakémkoliv jiném médiu (včetně pevného disku).

Oubliette (113.díl)

Program, který si pamatuje veškerá vaše hesla a uchová je v zašifrované podobě tak, aby jste k nim měli přistup jen vy.

CDR Identifier (110.díl)

Program umožňující zjistit na základě ATIPu média jeho výrobce, typ a nominální kapacitu a tyto informace uložit do schránky.

Tento malinký prográmek dokáže na základě vašeho data narození zobrazit váš měsíční biorytmus v grafické podobě.

TVprogram  (120.díl)

Program s aktuálními programy všech domácích stanic a dále více než padesátky kabelových a satelitních stanic s podrobným popisem jednotlivých pořadů. Aktualizace probíhá přes internet.

Pokyd (120.díl)

Už jste se někdy zkoušeli bavit se svým počítačem? Pokud ne, tak to nyní můžete zkusit s programem Pokyd.

KeySpy (115.díl)

jednoduchý prográmek, který zaznamenává všechny stisky kláves a zapisuje je po písmenku do textového souboru včetně přesného času, kdy byla daná klávesa stisknuta.

Sendmaster XP (116.díl)

Program pro zasílání krátkých zpráv v rámci lokální počítačové využívající služby Messenger běžící automaticky ve Windows XP/2000/NT.

Zoom+ (124.díl)

Tento malý program, který nevyžaduje instalaci, dokáže až 32x zvětšit vybranou část vaší obrazovky a uložit výslednou bitmapu do souboru nebo do schránky.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Rychlý přístup ke všem dílům z roku 2003:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Rychlý přístup ke všem dílům z roku 2003:108109 - 110 - 111 - 112 - 113 - 114 - 115 - 116 - 117 - 118 119 - 120 - 121 - 122 - 123 - 124 - 125 - 126127

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Rychlý přístup ke všem dílům z roku 2003:108 - 109 - 110 - 111 - 112 - 113 - 114 - 115 - 116 - 117 - 118 119 - 120 - 121 - 122 - 123 - 124 - 125 - 126 - 127::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (127.díl)

Po krátké přestávce vám opět přinášíme další tři programy, za které nemusíte zaplatit ani korunu. Prvním z nich je český program umožňující převod mezi více...

Výběr článků

Načítám