Hlavní obsah

Uber chce koupit mapovou službu Nokie. Zájem mají i automobilky

Americký provozovatel aplikací pro alternativní taxislužbu Uber předložil nabídku na převzetí mapové služby finské telekomunikační společnosti Nokia. S odvoláním na nejmenované zdroje to napsal americký list The New York Times. Za divizi HERE prý nabízí až tři miliardy dolarů (73,2 miliardy Kč).

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Aplikace Uber

Článek

Uber se podle zdrojů listu o divizi HERE neuchází sám. Zájem prý má i konsorcium automobilek zahrnující německé koncerny Audi, BMW a Mercedes-Benz. Automobilky se údajně kvůli nabídce spojily s čínským internetovým vyhledávačem Baidu.

Výrobce telekomunikačních zařízení Nokia v dubnu oznámil, že se dohodl na převzetí svého francouzského konkurenta Alcatel-Lucent. Sdělil tehdy zároveň, že zahájil strategickou revizi své divize HERE.

Nokia by prý mohla prodej mapové divize oznámit do konce května. Uber a Nokia se ke zprávě podle agentury Reuters odmítly vyjádřit.

Nokia zaspala na poli smartphonů

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

To byl i jeden z hlavních důvodů, proč finská společnost odprodala svou mobilní divizi americkému Microsoftu. Ten za převzetí zaplatil předloni 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Finská Nokia nyní i nadále působí ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, věnuje se například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám