Hlavní obsah

Trhu chytrých telefonů kraluje Apple a Samsung. Čechy lákají i čínské značky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina Čechů si pořizuje levnější chytré telefony s cenou do pěti tisíc korun. Přesto se největší popularitě těší značky Apple a Samsung, které bývají synonymem spíše pro prémiové modely. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Levnější přístroje, u kterých nepřesáhne pořizovací cena pomyslnou hranici pěti tisíc korun, si pořizuje více než 60 % tuzemských uživatelů. „Telefony s cenou do 2000 Kč upřednostňuje 21 % lidí. 27 % zákazníků je pak ochotno za přístroj utratit maximálně čtyři tisíce korun. Rovných 13 % lidí pak volí přístroje s cenovkou do pěti tisíc korun,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

Podle něj je orientace na levnější přístroje ze statistik evidentní, neboť telefony s cenovkou přesahující hranici osm tisíc korun si pořídí pouze 2 % zákazníků.

Cena vs. značka

Tento trend potvrzují i samotní prodejci. „Pokud vyextrahujeme telefony prodané na splátky, pak je průměrná cena nového telefonu 4200Kč s DPH. Na splátky zákazníci nakupují telefony v průměrné ceně o 15 % vyšší,“ zdůraznil Petr Jiras z Electro Worldu.

„Největší oblibě se aktuálně těší telefony s průměrnou cenou 7500 Kč. Naši zákazníci jsou typicky technicky vzdělaní a vyhledávají zejména telefony se značným důrazem na poměr cena/výkon,“ prohlásil Milan Duda, marketingový ředitel CZC.cz.

O to více je překvapivý přehled značek, které se těší největší popularitě. Podle Zboží.cz totiž nejvíce lidí vyhledává smartphony od společnosti Apple (16 %), které přitom zpravidla patří do segmentu dražších přístrojů. Druhá příčka pak patří Samsungu s jen nepatrně nižším podílem (15,5 %).

Na nezájem lidí si nemohou stěžovat ani čínské značky, třetí pozici v žebříčku totiž obsadil Huawei (14,5 %). „Vedle Applu a Samsungu patří mezi nejpopulárnější značky také Xiaomi, Huawei a Honor,“ vypočítal další čínské výrobce, které se na tuzemském trhu těší oblibě, mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Velikost displeje roli nehraje

Díky moderním konstrukcím už lidé tolik neřeší při výběru telefonu velikost displeje. „Úhlopříčka dnes už nehraje zásadní roli díky bezrámečkovým displejům. Displeje jsou opticky větší, ale mobilní přístroje jsou stejně velké – jako příklad můžeme uvést starší Samsung Galaxy S7 a moderní Galaxy S9,“ vypočítal Martin Štefek, který má v Alze na starosti segment mobilních telefonů.

„Momentálně můžeme za standard považovat úhlopříčku 5,5 palce. Ovšem aktuální trend je zaměřen na bezrámečkové mobily. Dochází tedy k tomu, že model s úhlopříčkou 5,9 palce je zasazen v menším těle a je stejně velký, jako starší 5,5palcové přístroje, tedy pro uživatele stejně příjemný, nedrží v rukou žádnou ‚lopatu‘,“ podotkla Miroslava Smutná z Okay.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám