Hlavní obsah

Tchaj-wan plánuje nový formát optických disků

Skupina tchaj-wanských výrobců plánuje uvést nový formát DVD média, takzvaný FVD (forward versatile disc), na který by zapisovaly počítačové FVD vypalovačky. První FVD-R (jednou přepsatelné disky) by se měly objevit již v prvním čtvrtletí příštího roku.

Článek

Na výrobě a vývoji dalšího typu optického média s vysokou kapacitou se budou podílet také čínské společnosti. Formát byl však primárně vyvinut tchaj-wanskými odborníky. Jeho specifikace již podrobily zkoumání organizace Advanced Optical Storage Research Alliance (AOSRA) a Industrial Technology Research Institute (ITRI).

FVD kotouč používá ten samý červený laser jako klasická DVD. Dokonce i velikosti jednotlivých vypálených prohlubní na disku je totožná s těmi na DVD. FVD se však liší tím, že jsou datové stopy na povrchu umístěny blíže k sobě, takže je možné do jedné vrstvy uložit namísto 4,7GB jako u DVD o něco lepších 5,4GB.

I když toto není příliš mnoho ve srovnání s HD DVD (15GB v jedné vrstvě) či Blu-ray (25GB ve vrstvě), lze disky údajně vyrábět velice levně a rovněž na ně umístit až tři záznamové vrstvy. Jejich celková kapacita by pak dosáhla hodnoty 15GB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám