Hlavní obsah

Smažte ten příspěvek na celé síti, mohou nově nařídit soudy Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk
Aktualizováno

Urážlivé nebo nenávistné komentáře na Facebooku? Nově mohou soudy v Evropské unii nařídit této sociální síti, aby je smazala napříč celým internetem – tedy nejen na území EU, ale také v dalších koutech světa. Mazány tímto způsobem mohou být příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem. O přelomovém rozhodnutí informoval ve čtvrtek Soudní dvůr Evropské unie.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Soudní dvůr Evropské unie se příspěvky zabýval na popud bývalé předsedkyně rakouských Zelených Evy Glawischnigové-Pieszczekové. Ta se domáhala smazání příspěvku na Facebooku, který mohl vidět jakýkoliv uživatel této sociální sítě a který ji údajně očerňoval.

Facebook chce lidem číst myšlenky

Internet a PC

Podle Soudního dvora EU společnosti jako Facebook podle unijní směrnice o elektronickém obchodu nenesou odpovědnost za informace, které na ně uživatelé ukládají, pokud se Facebook nedozvěděl, že jsou v rozporu se zákonem. To však nebrání tomu, aby Facebook dostal nařízeno ukončit protiprávní jednání a takové informace odstranit, nebo zamezit v přístupu k nim.

Právní zástupkyně Glawischnigové-Pieszczekové čtvrteční rozsudek podle agentury APA označila za "milník v boji proti nenávisti" na internetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám