Hlavní obsah

Šifrovací služba Lavabit po špionážním skandálu končí

Šifrovací e-mailová služba Lavabit, kterou očividně využil bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden obviněný v USA ze špionáže, ve čtvrtek nečekaně ukončila provoz. Podle agentury Reuters se spekuluje, že právě Snowdenův případ za koncem serveru stojí. Americké ministerstvo spravedlnosti záležitost nekomentovalo.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

"Byl jsem přinucen učinit obtížné rozhodnutí: podílet se na zločinech proti Američanům, nebo po takřka deseti letech tvrdé práce zavřít Lavabit," uvedl majitel poštovní služby Ladar Levison na webu Lavabitu. Dodal, že zvolil "pozastavení činnosti", ale že nemůže zveřejnit to, čemu v uplynulých šesti týdnech čelil a co vyústilo v jeho rozhodnutí.

Zmíněný časový rámec se shoduje s tím, kdy Snowden zveřejnil v médiích praktiky elektronické špionáže amerických tajných služeb.

"Tato zkušenost mi dala významnou lekci," uvedl Levison. Zároveň svým zákazníkům doporučil, aby nesvěřovali svá soukromá data společnostem podléhajícím zákonům Spojených států do té doby, dokud nebude k dispozici jasný soudní precedens nebo k celé záležitosti nezaujme stanovisko Kongres.

Končí i Silent Circle

Konec své služby šifrované elektronické komunikace ve čtvrtek oznámila také společnost Silent Circle. Její spoluzakladatel Jon Callas na Twitteru uvedl, že firma se rozhodla ukončit službu Silent Mail, ačkoli doposud neobdržela žádnou obsílku, soudní příkaz či jakoukoli vládní výzvu.

Na svém webu společnost Silent Circle uvádí, že šifrovaný e-mail přestala nabízet, aby zabránila špionáži. Nadále chce ale poskytovat zajištěné textové zprávy a telefonní hovory. Callas v této věci dodal, že udržet soukromí e-mailů je obtížnější.

Služby Lavabitu očividně použil Snowden. Před čtyřmi týdny zástupkyně organizace hájící lidská práva Human Rights Watch uvedla, že ji Snowden kontaktoval z e-mailu zajištěného Lavabitem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám