Hlavní obsah

Seznam nabídne panoramatické mapy všech ulic v Česku a 3D pohled k tomu

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz odhalila v úterý novinky, které chystá v letošním roce pro svůj server Mapy.cz. Jedním z nejzajímavějších vylepšení má být režim Panorama. Ten bude zobrazovat reálný pohled chodců, jako by skutečně procházeli daným místem. Uživatelé se mohou těšit také na 3D režim, rychlé aktualizace i off-line verzi map pro chytré telefony.

Mapy.cz dostanou nový režim Panorama

 
Článek

„Pro Panoramu na Mapy.cz budeme sbírat zcela nová data. Máme vybrané dva dodavatele, jde o Geodis a GIS Stavinvex. Hned v květnu nasadí do terénu tři až čtyři auta, která pro nás začnou fotit města. Auta budou jezdit na směny, prostě dokud bude venku světlo,“ řekl Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Foto: mif, Novinky

Generální ředitel Seznam.cz Pavel Zima na úterní tiskové konferenci.

Auta by měla vyjet nejprve do ulic hlavního města, a to už začátkem května. „Chceme mít hodně podrobné a kvalitní fotky, a to z každé, i malé vedlejší uličky, kterou v ČR máme. Budeme usilovat i o to, abychom dostali povolení vjet na místa, kam se za normálních okolností autem nedostanete. Nafotit takto celou Prahu nám zabere nejméně dva měsíce. Naším cílem je mít do dvou let nafocenou celou Českou republiku,“ konstatoval Zima.

Foto: mif, Novinky

Jedno z aut, pomocí kterých bude Seznam.cz pořizovat panoramatické snímky.

Podle něj mohou lidé přibližné lokality, kde se budou speciální vozy vybavené snímací technikou vyskytovat, sledovat na webu Mapy.cz/panorama. Na něm budou k dispozici také informace o tom, jak Seznam.cz anonymizuje citlivá data, nebo popis způsobu, jak lidé budou moci v Panoramě rozmazat na snímcích svoji osobu nebo dům.

Foto: mif, Novinky

Jedno z aut, pomocí kterých bude Seznam.cz pořizovat panoramatické snímky.

Spuštění novinky plánují zástupci firmy ještě letos. „Prahu bychom v rámci Panoramy chtěli na Mapy.cz v ostrém provozu spustit už ke konci léta. První data a jejich zpracování pro nás bude nejnáročnější. Nasazování dalších měst do běžného provozu bude probíhat postupně. Začínat budeme velkými městy a postupně přidávat další a další místa,“ doplnil Adam Chvaja, produktový manažer Mapy.cz.

3D pohled a rychlé aktualizace

I přes příchod režimu Panorama ze služby nezmizí ani letecké a šikmé snímky, které česká portálová jednička nabízí u 180 českých měst. Navíc k nim přibude ještě speciální trojrozměrný režim. Díky tomu si lidé budou moci prohlédnout zvolené lokality z libovolné strany.

Mapy.cz nabídnou turbo aktualizace i trojrozměrné mapyVideo: Novinky

Tvorba těchto map je technicky velice náročná, a tak se na službě objeví až příští rok. Postupně by kromě téměř dvou stovek měst měly být tímto režimem pokryty také horské terény a nejrůznější turistické cíle.

Foto: Seznam.cz

Nahlásit chyby bude možné pomocí snadno ovladatelného „kreslítka“.

Výrazně by se měly také zrychlit aktualizace mapových podkladů. Už od června budou moci uživatelé pomocí snadno ovladatelného „kreslítka“ upozornit na lokalitu, kde došlo ke změně. Například pokud křižovatku nahradil kruhový objezd. Nahlášené informace budou po ověření jejich správnosti zaneseny na serveru Mapy.cz během maximálně tří dnů.

Mapa celého Česka uložená v mobilu

Již v loňském roce společnost Seznam.cz avizovala, že chystá off-line mapy pro chytré mobilní telefony. Stahovat je budou moci uživatelé operačních systémů iOS od Applu a Android na přelomu června a července. Instalační balíček s mapovými podklady celé republiky by neměl přesáhnout 500 MB.

Foto: Seznam.cz

Mapy.cz v mobilu

Mapy tak poslouží i v místech, kde není připojení k internetu. To bude potřeba pouze v případě, kdy budou chtít lidé něco vyhledávat nebo plánovat trasu. K dispozici bude také turistický obsah, a to včetně bodů zájmu i tipů na zajímavé výlety.

„Víme, jak klíčové a oblíbené jsou turistické informace v aplikaci Mapy.cz. Proto jsme se rozhodli vyčlenit tým lidí, který bude neustále aktualizovat tipy na výlety a info o turisticky zajímavých místech. Navíc samotný základní mapový podklad je zcela nový a kombinuje ten původní ‚základní‘ a ‚turistický‘. Věříme, že se i tato verze mobilní aplikace setká s úspěchem. Ke stažení bude před hlavní turistickou sezónou,“ uzavřel Zima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám