Hlavní obsah

Seznam.cz bude žalovat katalog firem kvůli nekalé soutěži

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká internetová jednička Seznam.cz podnikne právní kroky proti jednání, které má znaky nekalé soutěže. Na internetových stránkách katalog-cz-firem.cz a firmy-cz.cz se totiž objevila veřejně přístupná část z databáze vyhledávače firem a institucí Firmy.cz, který Seznam.cz vlastní. Provozovatel zmíněných katalogů z klientů láká peníze za aktualizaci údajů.

Foto: Novinky

Firmy.cz

Článek

Katalogy firmy-cz.cz a katalog-cz-firem.cz se na internetu objevily na konci září. Bezprostředně poté oslovil provozovatel serverů klienty s touto žádostí o aktualizaci IČ ve firemním zápisu.

„Od 1. 9. 2010 je v našich firemních katalozích nutno uvádět IČ u všech firemních zápisů. Váš zápis tuto informaci neobsahuje, a aby nedošlo k znehodnocení Vašich investic a času do tohoto zápisu vložených, jsme povinni Vás informovat 30 dnů před smazáním tohoto záznamu, kdy bude firma/zápis brán jako záznam zrušené firmy a ze všech našich katalogů odebrán,“ uvedl v emailu firmám provozovatel, který se podepsal Tomáš Michalka.

Pro doplnění každého záznamu je podle informací v elektronické poště nutné zadat heslo, které je možné získat za placenou SMS zprávu. „V případě, že nedohledáte editační kód, je možné si ho nechat znovu vygenerovat formou sms,“ vyzývá v e-mailu Michalka. Cena editační SMS činí 99 Kč.

Kvůli podobným názvům serverů s vyhledávačem Firmy.cz byli někteří uživatelé zmateni a z obavy ze smazání záznamu zpoplatněnou SMS zaplatili.

Další klienti serveru Firmy.cz se následně na Seznam obrátili s tím, že žádný zápis do katalogů firmy-cz.cz a katalog-cz-firem.cz neučinili a žádali po Seznamu pomoc a vysvětlení.

„Klienti by v žádném případě neměli na podobné nabídky reagovat a v případě pochybností kontaktovat podporu firmy.cz,“ uvedla mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.

Databáze Firmy.cz je v bezpečí

„Databáze Firmy.cz nebyla v žádném případě kompromitována jako celek, došlo pouze k neoprávněnému nakládání s daty zobrazovanými na klientské straně, tedy s daty, která se běžně zobrazují ve vyhledávači například při zadání dotazu na ‚autobazar‘,“ řekla mluvčí Seznamu.

Podle ní Firmy.cz nikdy nevyžadují zasílání placených SMS pro aktualizaci dat, prodloužení zápisu v katalogu, nebo zaslání zapomenutého hesla. „Aktualizaci dat provádí naši administrátoři a marketingoví poradci osobně anebo společně s telefonním týmem," dodala. Firmy.cz jsou největším online katalogem firem a institucí v ČR, který denně navštíví přes 300 tisíc uživatelů a obsahuje více jak 500 000 ověřených záznamů.

Reklama

Výběr článků

Načítám