Hlavní obsah

Rychlost internetu v EU narůstá, podle EK ale zaostává za plánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Širokopásmová připojení k internetu letos v Evropské unii proti minulému roku výrazně zrychlila. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Evropská komise. Zatímco letos v červenci mělo rychlost minimálně deset megabitů za sekundu 29 procent širokopásmových linek, před rokem to bylo jen 15 procent.

Foto: Profimedia.cz

Internetový kabel

Článek

EU nicméně podle Bruselu v kvalitě internetového připojení stále zaostává za cílem, který si stanovila. Podle plánů Evropské unie by měl mít do roku 2013 každý Evropan přístup k základnímu širokopásmovému internetu a do roku 2020 k připojení rychlejšímu než 30 megabitů za sekundu. Toho ale zatím dosahuje jen asi pět procent linek.

Rychlost 100 megabitů za sekundu a vyšší má jen půl procenta, ačkoli v roce 2020 by to měla být polovina připojení. Rozšíření rychlého internetu se nicméně v EU zvyšuje. V červenci existovalo kolem 128 miliónů pevných širokopásmových linek, tedy o devět miliónů více než o rok dřív. V EU je kolem 220 miliónů domácností.

K šampionům v širokopásmovém připojení k internetu v EU patří Nizozemci a Dánové, kde na sto obyvatel připadá přes 38 smluv na širokopásmové připojení. Průměr ve 27členné EU činí 25,6 předplatného. V Česku je to sice jen 20,4 procenta, komise však Česko pochválila za rychlý nárůst v poslední době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám