Hlavní obsah

Prodejte Giphy, nařídil britský antimonopolní úřad majiteli Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

K nekompromisnímu rozhodnutí dospěl po důkladném přezkoumání britský antimonopolní úřad (CMA). Ten požaduje po společnosti Meta Platforms, což je provozovatel sociální sítě Facebook, aby prodala svou platformu pro animované obrázky Giphy. Pracovníci úřadu o tom informovali v úterý.

Foto: Reuters

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Článek

Facebook koupil populární službu Giphy loni v květnu. Už tehdy se to ale pracovníkům CMA nelíbilo, proto v červnu vydal nařízení, aby americký podnik – tehdy ještě pojmenovaný po sociální síti Facebook – nezačleňoval Giphy do svých aktivit.

Na verdikt si společnost Meta Platforms musela počkat prakticky až do konce letošního roku, zdrcující verdikt totiž britský úřad vynesl poslední listopadový den. CMA v něm požaduje, aby americká společnost Giphy prodala.

Británie pokutovala Facebook v souvislosti s převzetím služby Giphy

Software

Verdikt pracovníci úřadu zdůvodnili tím, že se obávají „dopadů tohoto spojení na konkurenční prostředí“. Netýká se to přitom pouze uživatelů sociálních sítí, ale také zadavatelů reklamy.

„Po konzultaci se zainteresovanými podniky a organizacemi – a posouzení alternativních řešení předložených Facebookem – CMA dospěl k závěru, že jeho obavy z narušení hospodářské soutěže lze řešit pouze prodejem Giphy,“ stojí v prohlášení CMA.

Facebook se zatím oficiálně k rozhodnutí britského úřadu nevyjádřil.

Neznámé jsou také finanční podmínky převzetí služby Giphy, a tedy kolik by mohla nyní prodejem společnost Meta Platforms ztratit či získat. Server Axios ale již dříve spekuloval, že se hodnota transakce pohybovala kolem 400 milionů dolarů, tedy okolo téměř devíti miliard korun.

Animované obrázky táhnou, Facebook kupuje za deset miliard Giphy

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám