Hlavní obsah

Připojení přes pevné linky meziročně zrychlilo o více než polovinu

Připojení k internetu přes telefonní linky v listopadu meziročně zrychlilo o dvě třetiny na průměrných 10,3 Mbit/s. Konkurenční kabelový internet zvýšil rychlost o pětinu na 20,2 Mbit/s, což je téměř dvojnásobek technologie xDSL. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Profimedia.cz

Internetový kabel

Článek

Ke zrychlování internetu přes pevnou linku přispělo rozšiřování technologie VDSL. Ta dosahuje rychlosti 42 Mbit/s v příchozím (download) a až 16 Mbit/s v odchozím (upload) směru. VDSL ale není zpětně kompatibilní s ADSL připojením, pro připojení je tedy nutné pořídit nový modem.

Všichni zákazníci v České republice VDSL připojení využít nemohou. Na rozdíl od ADSL totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít jí tedy budou moci pouze lidé vzdálení maximálně 1,3 km. Standard ADSL přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km.

Zrychlovalo i mobilní připojení

Stejně jako připojení po kabelu zrychlil meziročně o 20 procent přístup k internetu po optických vláknech na průměr 28,6 Mbit/s. Mobilní internet zvýšil rychlost proti loňskému listopadu o 160 procent na 2,6 Mbit/s.

V samotném listopadu zrychlila nejvíce mobilní 3G síť Telefóniky. Proti říjnu rychlost stoupla o 12 procent na 2,5 Mbit/s. Stále však zaostává za konkurenty. V síti T-Mobilu byl i přes jednoprocentní pokles průměr 5,1 Mbit/s a u Vodafonu 4,4 Mbit/s.

Rychlosti v měřených Wi-Fi sítích se pohybovaly mezi dvěma a 14 Mbit/s, v optických sítích mezi 20 a 42,5 Mbit/s. Nově měřená optická síť Telefóniky Internethome měla průměr 31,3 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám