Hlavní obsah

Právo být zapomenut mají na webu i vrazi, rozhodl německý soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Právo být na internetu zapomenut mají i pachatelé těžkých zločinů. Rozhodl o tom německý ústavní soud, který se věnoval kauze dvojnásobného usvědčeného vraha. Ten se domáhal vymazání svého jména na internetu u zmínek o dvojnásobné vraždě na jachtě v Karibiku v roce 1981. Soud rozhodl tento měsíc, verdikt zveřejnil ve středu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na palubě jachty Apollonia vypukly při plavbě přes Altantik v roce 1981 spory mezi cestujícími a jeden z nich zastřelil majitele lodi a jeho přítelkyni a dalšího člověka těžce zranil. Následujícího roku soud v severoněmeckých Brémách poslal vraha na doživotí do vězení, ze kterého se mu podařilo utéct, ale byl záhy opět dopaden. V roce 2002 ho soud propustil na svobodu.

O případu tehdy psal mimo jiné magazín Der Spiegel, v jehož veřejné internetové databázi jsou texty včetně vrahova jména dohledatelné. To muž zjistil v roce 2009 a od té doby se snaží dosáhnout výmazu svého příjmení z článků.

Právo být zapomenut využilo na Googlu už téměř 2,5 miliónu lidí

Internet a PC

Požadavek obhajoval mimo jiné tím, že internetový archiv magazínu porušuje jeho právo na soukromí a brání rozvoji jeho osobnosti. Spolkový soud v minulosti jeho argumenty odmítl a konstatoval, že zájem veřejnosti je nadřazený požadavkům stěžovatele. Ústavní soud ale nyní dospěl k jinému názoru.

Verdikt podle německé rozhlasové a televizní stanice Deutsche Welle (DW) znamená, že německá média mohou nadále staré články zveřejňovat na webu, ale musí být připravena na žádosti o jejich vymazání. O rozsahu úprav by měl rozhodnout soud, uvedl právník Christian Solmecke, který se věnuje problematice soukromých dat. Solmecke dodal, že v některých případech je dostačující odstranit jméno, v jiných část textu i celý článek.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropská komise prosazuje "právo být zapomenut"

Elektronické databáze uchovávají citlivé údaje o uživatelích klidně i několik let. To se ale nelíbí Evropské komisi (EK), která se snaží uzákonit „právo být...

Facebook chce lidem číst myšlenky

Firma Facebook, majitel sociálních a komunikačních platforem Instagram, WhatsApp a Facebook, jež každý měsíc využívá možná až polovina lidstva, kupuje...

Výběr článků

Načítám