Hlavní obsah

Poslední verze prohlížeče Firefox je vadná

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetový prohlížeč Mozilla Firefox verze 1.0.5, který atakuje devíti procentní podíl mezi webovými browsery, obsahuje chybu. Kvůli ní špatně funguje s aplikacemi třetích stran - například s českou či polskou lokalizací.

Článek

Bezpečnostní update, díky němuž Firefox povýšil na verzi 1.0.5, byl uveden minulý týden [celá zpráva]. Mozilla Foundation jím zalepila deset chyb, z nichž některé byly označeny za vysoce rizikové.

"Bezpečnostní mezery s ratingem 'high risk' dovolují útočníkovi převzít kontrolu nad napadeným počítačem a získat z něj uložená data. Na opravě nalezených chyb jsme pracovali několik posledních týdnů," sdělil minulý týden v úterý Chris Hofmann, který je zodpovědný za vývoj prohlížeče.

Uživatelé modulů třetích stran, které možnosti prohlížeče dále zvyšují, však záhy zjistili, že jim ve verzi 1.0.5 nefungují. A to i přesto, že ve starší 1.0.4 variantě běžely bezchybně.

Firefox 1.0.5 hotov, uživatelé přesto zůstali u děravé 1.0.4

"Bezpečnostní vylepšení, jež byla implementována minulý týden do Firefoxu 1.0.5, mají pravděpodobně dopad na činnost rozšiřujících balíčků, které bezchybně pracují ve verzích 1.0.4 a dřívějších. Zjišťujeme o jaké moduly se jedná, v novém Firefoxu 1.0.6 by jich velká část již měla opět fungovat," potvrdili v pondělí zástupci organizace Mozilla Foundation.

"Dostali jsme spoustu e-mailů, ve kterých se polští uživatelé tázali, proč ještě není Firefox 1.0.5 dostupný i v jejich jazyce. Desítky miliónů lidí proto stále používají starý Firefox 1.0.4 s mnoha kritickými chybami, přestože je venku jeho nová varianta," postěžovali si někteří vývojáři rozšiřujících balíčků v diskuzích na internetu.   

Takzvaný "Release Candidate" (tj. téměř hotová aplikace určená k testování) Firefoxu verze 1.0.6 už je připraven. Mozilla Foundation by finální varantu s číslem 1.0.6 měla uvolnit do několika dnů, ne-li hodin. Spolu s ní společnost uvede i renovovaného poštovního klienta Thunderbird verze 1.0.6 a aplikaci Mozilla Suite 1.7.10.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám