Hlavní obsah

Pokuta 80 miliónů a dva roky vězení. Soud potrestal správce nelegálního serveru s filmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nanterre

Soud ve francouzském městě Nanterre u Paříže poslal na dva roky do vězení provozovatele nelegálního serveru pro streamování filmů, který byl svého času jedním z nejpopulárnějších v zemi. Jednačtyřicetiletý administrátor, který je na útěku, má rovněž zaplatit odškodné přes 80 miliónů eur (dvě miliardy Kč). Uvedla to francouzská média.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi poškozené strany patří filmová studia Disney, 20th Century Fox a Warner Bros či francouzské sdružení autorů, informovala média s odkazem na soudní zdroje.

Server Streamiz byl v roce 2011 druhým nejoblíbenějším ve Francii s 250 000 přístupy denně, řekl deníku Le Parisien právník sdružení autorů (Sacem). Na stránce, kterou francouzské úřady mezitím nechaly zrušit, bylo podle něj k dispozici asi 40 000 filmů, z nichž některé ještě nevyšly na DVD, a byly dohromady zhlédnuty 500miliónkrát.

Provozovatele serveru policie krátce zadržela v roce 2011, když opouštěl své bydliště ve střední Francii. V batohu měl 30 000 eur (760 000 Kč) v hotovosti schovaných v ponožkách. K vyšetřujícímu soudci se už ale později nedostavil, proto na něj byl vydán zatykač. Vyšetřování podle francouzských médií ukázalo, že si za dva roky přišel na zhruba 150 000 eur (3,8 miliónu Kč).

Advokát poškozených stran označil pondělní verdikt za exemplární. Šéf Sacem uvedl, že rozsudek je jasným vzkazem, že internetové pirátství nezůstane nepotrestáno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám