Hlavní obsah

Počítač doma nemá stále téměř třetina Čechů

Novinky, mif

Mít doma počítač je pro většinu Čechů dnes již samozřejmost, přesto jej stále nevlastní téměř třetina tuzemských domácností (28 %). Nejlépe jsou přitom informačními a komunikačními technologiemi vybaveny domácnosti s dětmi, naopak nejhůře senioři. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu za rok 2014.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejlépe jsou informačními a komunikačními technologiemi vybaveny domácnosti s dětmi, naopak nejhůře senioři.

Článek

Spíše než klasickým stolním sestavám dávají lidé přednost přenosným počítačům. „Poprvé v historii České republiky jsme letos zaznamenali více domácností s přenosným počítačem než s klasickým stolním počítačem. Téměř každá třetí rodina má více než jeden počítač,“ řekla Romana Malečková z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Stále větší popularitě se těší také připojení k internetu, kterým disponuje o téměř milión domácností více než před pěti lety. Aktuálně tak přístup na celosvětovou počítačovou síť využívají tři milióny českých domácností (72 %).

Internet nikdy nevyužilo 1,9 miliónu Čechů

„V případě domácností s nejvyššími příjmy mělo internet 97 %, což je třikrát více než u rodin s nejnižšími příjmy. Jedná se o jeden z největších rozdílů v rámci zemí Evropské unie,“ uvedl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Vůbec nikdy se k internetu nepřipojilo na 1,9 miliónu Čechů, nejčastěji jde o osoby starší 65 let. Internet přitom častěji používají muži, mladší jedinci a osoby s vyšším vzděláním.

Nejčastěji lidé uváděli, že na internetu stráví jednu až pět hodin týdně. U mladších ročníků, tedy jedinců ve věku od 16 do 24 let, je to ale déle. Šest z deseti respondentů uvedlo, že prosurfují více než deset hodin týdně.

Na internet přes mobil a wi-fi

„Téměř všichni studenti starší 16 let používají internet, pouze tři studenti z tisícovky internet nepoužívají. Pokud se podíváme na vysokoškolsky vzdělané osoby, tak zkušenosti s internetem má 95 % z nich,“ doplnila Malečková.

Nejoblíbenějším typem připojení je wi-fi (42 %). Prostřednictvím mobilního telefonu se pak k celosvětové počítačové síti připojuje 29 % české populace.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám