Hlavní obsah

Padaly milionové pokuty. Čínský antimonopolní úřad trestal internetové giganty

Peking

Čínský antimonopolní úřad udělil 22 pokut, každou za 500 000 jüanů (1,7 milionu Kč), předním internetovým gigantům, včetně firem Alibaba a Tencent. Pokutami chce zpřísnit kontrolu nad rychle se rozvíjejícím odvětvím, uvedla agentura AP.

Foto: Aly Song, Reuters

Logo společnosti Tencent (ilustrační foto)

Článek

Pokuty udělil úřad za různá jednání, včetně získání podílu pokutovaných firem v jiných společnostech, které by mohly zvýšit jejich tržní sílu. Mezi pokutovanými je šest společností vlastněných skupinou Alibaba Group, pět ve vlastnictví Tencent Holding a dvě vlastněné maloobchodní firmou Suning.com.

Představitelé Číny se obávají dominantního postavení největších internetových firem, které expandují do financí, zdravotních služeb a dalších citlivých oblastí. Vládní komunistická strana tvrdí, že prosazovaní pravidel proti monopolnímu postavení, zvláště v oblasti technologií, je její prioritou pro letošní rok.

Čínský regulátor zakázal nabízet aplikaci Didi, argumentuje ochranou údajů

Software

Letos v dubnu čínský státní úřad pro regulaci trhu udělil internetovému prodejci Alibaba rekordní pokutu 18,3 miliardy jüanů za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování protimonopolních pravidel. Další společnosti byly pokutovány nebo pokárány za porušování pravidel hospodářské soutěže, ochrany osobních údajů, cenzury a dalších pravidel.

V neděli čínský úřad obvinil alternativní taxislužbu Didi Global, že závažným způsobem porušuje pravidla shromažďování a používání osobních údajů, a nařídil jí tato pravidla přepracovat. Firma Didi minulý týden nabídla akcie na americké akciové burze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám