Hlavní obsah

On-line hry: Poláci i Američanky obhájili prvenství

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední týden se nesl především v duchu Grand finále Electronic Sport World Cup, které zná svých šest šampionů pro rok 2008. V pozadí této soutěže se však bojovalo i na českém LanCraft 2k8 Summer nebo European Nations Cup. Právě v ENC zaznamenala Česká republika obrovský úspěch - zlaté umístění v Counter-Strike: Source. Slovensko skončilo třetí.

Článek

Novinky z domova

  • Hned zpočátku začneme prvním z turnajů - maďarským BECUPem. Na této Counter-Strike 1.6 akci, v níž se bojovalo o ceny v hodnotě 2.400€, se představilo hned šest tuzemských celků: FU.sk, eSuba.HAL3000, PERUN PG, crew.sk, almighty a Confis. Slovenští FU.sk celou soutěž dokonce vyhráli, druzí skončili maďarští ancients, třetí rovněž maďarští guys Not ugly. Na děleném pátem a šestém místě se umístili PERUN PG společně s Confis.
  • Dalším z turnajů, který výrazně zasáhnul do vod naší scény, je finále soutěže European Nations Cup. V ENC si totiž naše Counter-Strike: Source reprezentace ve složení Ice, DukE, pR, sneix, WT dokázala poradit se všemi svými soupeři a domů tak odvezla cenné zlato a 5.000. Na druhém místě skončili Francouzi, bronzoví byli Slováci, kteří přemohli v boji o třetí místo domácí Němce.
  • Posledním z turnajů, v němž naši hráči pochopitelně útočili na přední pozice, byla již tradiční rýmařovská lanka LanCraft 2k8 Summer. Tato akce plná především soutěží ve strategických hrách hostila rovněž Mistrovství České republiky a Slovenska ve Starcraft: Broodwar. Na jejím vrcholku stanul Čech vR.Ghoust, který si dokázal poradit se svým slovenským kolegou nEph.Maixem. Třetí byl CDS)Dark_Caleb. Kromě Mistrovství zde byl i volný turnaj ve Starcraftu, v němž už si zkušený Maix zlato uhlídal, za ním skončil Due a bronz bral Ghoust. Turnaj ve Warcraftu ovládnul rovněž Slovák - vR.Amater. Ten si ve finále poradil s českou nadějí nEph.KraGeshem. Za nima se usadil Head_Hunter. Turnaj v Dotě ovládnuli polští Pentagram, kteří přemohli slovenské Storm Games Clan, třetí skončili čeští comeback.
  • Mnohem menší událostí bylo vyhlášení vítěze SteelSeries Tour de Holidays. Projekt 21 nočních turnajů ve hře Counter-Strike 1.6, o které se postaral portál United-Games, ovládnula sestava :DA. Druzí skončili In Ultimate Capacity, třetí eSuba.

Novinky ze světa

  • V neděli večer proběhlo slavnostní vyhlášení eSports Awards 2008 nebo-li udílení cen v progamingu za rok 2008. Nejlepším týmem se zcela podle očekávání stal dánský celek mTw. Dvojnásob slavil Sunde, hráč tohoto týmu který obdržel cenu v kategorii nejlepší Counter-Strike 1.6. Nováčkem roku se stal cyx z klanu mousesports, rovněž Counter-Strike 1.6 hráč. Zcela nejlepším hráčem se však stal korejec Moon, který chvíli před tím přebral cenu i v kategorii Nejlepší Warcraft 3 hráč.
  • Úspěšný Call of Duty 4 celek Evil Geniuses prodělal malou změnu ve své základní sestavě. Američana ntt nahradil krajan Juv3niLe, který se tak postaví po bok Kanaďanů w!$eGUye, rob-wize, denyho a wombata.
  • Organizace fnatic se rozrostla o jednoho Warcraft 3 hráče. Již sedmým členem této sekce se stává korejec viOlet. Tento mladý stratég hrající rasu orků je díky svému obrovskému talentu velikým příslibem do budoucna.
  • Rakušan Mario zvítězil v ESL FIFA 08 Cup XIV. Hráč organizace SK Gaming porazil ve velmi vyrovnaném finále Němce CriZze z konkurenčních Team Hardware4u.

Poláci i Američanky obhájili loňské ESWC tituly

Ač se toho za poslední týdny ve světě progamingu odehrálo opravdu mnoho, nic nemohlo porazit sledovanost akce Electronic Sports World Cup. Grand finále této soutěže se konalo od pondělí do středy v kalifornském San Jose a v šesti herních disciplínách se zde představili ti nejlepší hráči z celého světa. Včetně čtyrech Čechů.

Královskou hrou byl stejně jako každý rok mužský turnaj v Counter-Strike 1.6. V něm se podařilo senzačně obhájit titul Meet Your Makers. Poláci se mezi účastníky dostali až díky dohodě s jejich předchozím zaměstnavatelem, který jim umožnil do USA odcestovat pod zkratkou MYM.PGS. Možná z toho byli ze začátku trochu v šoku, nicméně v play-off již nastolili zběsilé tempo, v němž jeden ze semifinálových soubojů vyhráli dokonce beze ztráty jediného kola.

Nakonec se postavili odhodlaně hrajícím Korejcům z e-STRO, kteří se stali možná největší senzací soutěže. Třetí skončili švédští fnatic. Ani v ženské části turnaje se nekonalo žádné překvapení. Svůj loňský triumf uhájili Američanky z SK Gaming, které si ve finále porazili s Francouzkami z emuLate. Bronz ukořistili čínské eHonor.

 

Zřejmě největší překvapení se konalo v týmové hře DotA. Zde se neočekávalo nic jiného, než jednoznačné vítězství švédských SK Gaming. Ti však skončili už v základní skupině, v níž je zanechali pozdější vícemistři KingSurf z Malajsie.

Absolutně největší senzací se však stali borci ze Singapuru působící jako Zenith. Ti zaváhali pouze v základní skupině s dánskými Meet Your Makers, kteří nakonec obsadili bronzovou příčku a poté se již nikým nenechali zaskočit a zaslouženě tak brali zlato. Ve strategii Warcraft 3 se představil nejúspěšnější z našich reprezentatů - Bonecracker.

O něm se během turnaje několikrát psalo, protože za sebou v základní skupině nechal i pozdějšího vítěze celého ESWC Korejce WhO, Američana SonkiEho, Francouze Wolfa a Rakušana Firestrika. Dále se však již nedokázal probojovat, čímž svou americkou pouť ukončil na krásném devátém místě. Stříbro a bronz brali Číňané Sky a Ted.

 

I v akčním Quake 3 jsme měli svého zástupce - Krysu. Ten však bohužel skončil stejně jako na předchozím GameGune 2008 na třetí pozici základní skupiny, která pro něho znamenala brzký konec.

Na samotném vrcholku překvapivě stanul Bělorus Cypher z klanu Serious Gaming, který si ve finále poradil s Němcem k1llsenem. Třetí pozici si uhlídal domácí Rapha hájící barvy SK Gaming. Hned dvoučlennou účast jsme měli v závodní hře TrackMania Forever, v níž se představil zkušený Toni a talentovaný Sandro.

V konkurenci 36 závodníků se bohužel nedokázali probojovat mezi špičku, kterou ovládnuli hlavní favorité. Vavřínový věnec obdržel Švéd Frostbeule, těsně za ním dojel Nizozemec XenoGear a bronzovou medaili získal Francouz Lign.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Boje o postup na WCG vrcholí

Domácí Counter-Strike scéna má na svém kontě po dlouhé době dvě výrazné změny - nové týmy v infantry a Moops gaming. Ve světě rozvířily klidnou hladinu...

Výběr článků

Načítám