Hlavní obsah

Nepřijmou regulaci obsahu? Technologické firmy zablokujeme, hrozí Indonésie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonésie naléhá na technologické firmy působící v zemi, aby přistoupily na nová licenční pravidla, jinak jim hrozí zablokováním jejich platforem. Nadnárodní společnosti jako Google a Meta, která provozuje Facebook či Instagram, se k tomuto kroku zatím neodhodlaly, přičemž nejzazší termín je 20. červenec, informovala agentura Reuters.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo sociální sítě Facebook. Ilustrační foto

Článek

Opatření je součástí balíku nových pravidel, která místní vláda vydala v listopadu 2020. Úřady podle nich budou moci firmám nařídit, aby smazaly obsah, který je považován za protiprávní nebo jakkoli narušuje veřejný pořádek. Společnosti tak musejí učinit do čtyř hodin, pokud je případ považován za naléhavý, jinak musí případ vyřešit do 24 hodin.

Dodnes se podle nových licenčních pravidel zaregistrovalo podle indonéského ministerstva komunikace více než 5900 indonéských firem a 108 zahraničních včetně čínské aplikace TikTok a hudební knihovny Spotify. Ostatní platformy, jako je Google, Twitter, Facebook, Instagram nebo WhatsApp, s registrací stále vyčkávají.

Budou muset zveřejnit komunikaci uživatelů

Vláda podle nových pravidel může firmy také donutit, aby zveřejnily komunikaci a osobní údaje konkrétních uživatelů, pokud o to požádají orgány činné v trestním řízení nebo orgány státní správy.

Vláda tvrdí, že nová pravidla mají zajistit, aby poskytovatelé internetových služeb chránili údaje spotřebitelů a aby byl on-line obsah využíván pozitivním a produktivním způsobem.

Bělorusko zablokovalo stránky Svobodné Evropy i ProtonMailu

Bezpečnost

Navzdory vládním pohrůžkám část analytiků pochybuje, že by indonéské úřady okamžitě zablokovaly platformy, které včas nepotvrdí nové podmínky. Především i proto, že některé z těchto platforem mají v Indonésii velkou uživatelskou základnu, ke které patří i státní úředníci.

Díky mladé a digitálně zdatné populaci, která čítá 270 milionů lidí, se Indonésie celosvětově řadí do desítky nejžádanějších trhů. Podle údajů z letošního února je 191 milionů obyvatel aktivních na sociálních sítích, z asijského kontinentu má vyšší počty uživatelů pouze Čína a Indie. Velká internetová základna je důležitá především pro řadu společností působících v oblasti sociálních médií včetně TikToku, Twitteru a Facebooku.

Podle opozice představují nové vládní kroky, týkající se on-line obsahu, hrozbu pro soukromí a svobodu projevu. „Naše analýza ukazuje, že půjde o nejrepresivnější regulaci svého druhu v regionu,” uvedl Nenden Arum ze skupiny Síť pro svobodu projevu v jihovýchodní Asii (SAFEnet).

Turecko utahuje šrouby, zablokovalo přístup k Wikipedii

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám