Hlavní obsah

Největší počítačový veletrh na světě je zasvěcen 3D a hybridním televizím

Berlín

V německé metropoli v pátek otevřel návštěvníkům své brány jubilejní 50. ročník největšího veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA. Rekordních 1423 vystavovatelů ze 74 zemí, mezi nimiž nechybí ani zástupci České republiky, na něm představuje své novinky v oblasti televizorů, informačních technologií, telekomunikační a bílé techniky.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS, Reuters

Hlavním tématem letošní přehlídky jsou 3D televizory.

Článek

Organizátoři očekávají, že si novinky na berlínské výstaviště přijde prohlédnout na 230 tísíc zájemců z řad odborné i laické veřejnosti.

Hlavním tématem letošní přehlídky jsou 3D televizory, které do Berlína přivezli všichni světoví výrobci včetně těch největších jako Samsung, Panasonic nebo Philips. Vedle "klasických" trojrozměrných obrazovek, k jejichž sledování jsou potřeba speciální brýle, prezentuje německý výzkumný institut Frauenhofer na veletrhu i televizory umožňující vidět trojrozměrný obraz bez nich.

Druhým fenoménem letošního berlínského veletrhu jsou takzvané hybridní televizory, které kombinují příjem televize s internetem. Japonská firma Sony představuje svou vizi domácí zábavy budoucnosti v podobě nové on-line služby, kterou chce od podzimu nabízet svým zákazníkům v pěti velkých evropských zemích včetně Německa. Uživatelům jejích televizorů nebo přehrávačů blue-ray disků poskytne přes platformu Qriocity neomezený přístup k hudbě, filmům a videu.

Premiéra pro elektronické knihy 

Vůbec poprvé se IFA cíleně zaměřuje na elektronické knihy a čtecí zařízení pro ně. V jedné z výstavních hal vyrostla takzvaná elektronická knihovna (eLibrary) zasvěcená výhradně tomuto formátu. "Chtěli jsme na tuto obsahovou platformu přivést pro spotřebitele všechny poskytovatele a výrobce zařízení pro e-knihy," vysvětlil záměr elektronické knihovny šéf veletrhu Jens Heithecker.

V Německu totiž elektronické knihy na rozdíl od USA nebo Británie na svůj boom stále čekají. "Myslím, že je to otázka času a vývoje, kdy si na ně čtenáři zvyknou," řekla Petra Villingerová zastupující firmu Acer. Své čtečky zde kromě ní prezentují i další zavedené značky jako Sony či Kindle od firmy Amazon, ale i menší výrobci jako německý řetězec knihkupectví Thalia. K lokálním značkám patří také E-noa z Kolína nad Rýnem, která v elektronické knihovně předvádí svůj počítačový tablet Interpad; na trh ho plánuje uvést na podzim.

Právě na poli tabletů přichystali vystavovatelé řadu novinek, kterými chtějí konkurovat populárním iPadům společnosti Apple. Patří k nim například korejský Samsung s přístrojem Galaxy Tab nebo japonská Toshiba s tabletem Folio 100. Krok s Applem se snaží držet i výrobci počítačů Hewlett-Packard, Asus či Dell, kteří rovněž přivezli do Berlína ukázky svých tabletů.

Foto: THOMAS PETER, Reuters

Barvy Česka na veletrhu hájí výrobce navigačních systémů Dynavix. Podle člena představenstva firmy Tomáše Tvrzského stále existují v Asii nebo Jižní Americe rozvíjející se trhy pro navigace a právě IFA nabízí možnost, jak tam získat obchodní kontakty. "Je to i otázka prestiže se tady ukázat a dát o sobě vědět," řekl Tvrzský, jehož firma se na berlínském veletrhu představuje poprvé.

IFA 2010 je rekordní kromě počtu vystavovatelů, kterých bylo před letoškem nejvíce 1245 v roce 2008, také svou rozlohou. Oproti loňsku se výstavní plocha rozrostla o 11 procent na 134 400 metrů čtverečních. Pořadatelé předpokládají, že stejně jako před rokem se zde uzavřou kontrakty za více než tři miliardy eur (zhruba 74 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám