Hlavní obsah

Na nový webový standard IPv6 není většina Čechů připravena

Novinky, mif

Minulý týden ve středu se uskutečnil Světový den IPv6, v rámci kterého zpřístupnili internetoví giganti na celé planetě své stránky přes protokol IPv6. Tento test měl odhalit, jak jsou lidé na přechod na nový webový standard připraveni. Ze statistik společnosti Seznam.cz vyplývá, že aktuálně mohou IPv6 weby prohlížet pouze čtyři procenta uživatelů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zhruba 4 % českých uživatelů internetu mají tzv. dualstack (tj. mají IPv4 i IPv6 a jsou schopni se připojit na server za pomocí DNS záznamu). Bohužel jen u 0,5 % z nich si jejich operační systém či webový prohlížeč vybere cestu přes IPv6. Jinými slovy, kdyby vše fungovalo, až 4 % Čechů by mohla využívat data po IPv6,“ uvedl IT manažer Seznamu Martin Doleček.

„Naproti funkčním uživatelům tu máme i ne zcela funkční. Ti sice mají dualstack, ale připojení preferovanou cestou neprojde. Takových je kolem 0,4 %. Pokud si ale z této hromádky odmyslíme nejčastěji problémové sítě, pak se dostaneme na chybovost dualstacku 0,02 - 0,04 %, a to už není zas tak vysoké číslo,“ dodal.

Problémy s přechodem na IPv6

Adresy pro internetové domény s takzvaným IPv4 protokolem téměř došly. Až dojdou úplně, bude nutné začít používat nový standart IPv6. I když internet nezkolabuje, přechod na nový protokol lidem problémy způsobit může.

Kámen úrazu je v tom, že oba protokoly nejsou mezi sebou kompatibilní. Starší modemy, nastavené na IPv4 se tak nebudou umět připojit na nové weby s rozhraním IPv6. Internet se ale na nový protokol nepřepne ze dne na den – po určitou dobu budou poskytovatelé obsahu a výrobci internetových zařízení podporovat oba standardy.

„Přechod může způsobit problémy pouze u nejstarších internetových zařízení, již několik let se totiž prodávají modemy a routery, které podporují oba protokoly. Pro přechod na IPv6 ale lidé nejspíše nebudou potřebovat nic kupovat, protože bude stačit přehrát software zařízení,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Počet českých IPv6 adres vzrostl

„Přes protokol IPv6 je dostupných téměř 8 procent obsahu na adresách s koncovkou .CZ. Za uplynulých 12 měsíců tak tento podíl vzrostl více než pětinásobně,“ uvedl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

„U největších domén nejvyšší úrovně jako .com, .net či .de se přitom podíl obsahu dostupného přes IPv6 pohybuje okolo pouhého procenta. Pokud se podaří tento trend udržet, bude doména .CZ jednou z nejlépe připravených na okamžik definitivního vyčerpání prostoru IPv4, který v Evropě očekáváme někdy na přelomu roku 2011 a 2012,“ konstatoval.

  • Ověřit si, jaký internetový protokol používá vaše internetové připojení, můžete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám