Hlavní obsah

Mobilní operátor NTT DoCoMo přislíbil stahování rychlostí 10Mbps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BARCELONA

Japonský mobilní operátor NTT DoCoMo představil v únoru tři mobilní telefony, které jsou schopny využívat vysokorychlostního přístupu na internet typu HSDPA. Technologie HSDPA dovoluje stahovat data rychlostí až 10Mbps.

Článek

Mobilní telefony s podporou bezdrátového HSDPA přístupu k internetu, který dovoluje stahovat teoretickou rychlostí 10Mbps, vyrobily společnosti Fujitsu, Motorola a NEC.

Systémy založené na HSDPA technologii jsou někdy označované také jako mobilní sítě 3,5G. Oproti současným sítím třetí generace jsou i přesto, že zatím umožňují stahovat data rychlostí 3,6Mbps, desetkrát rychlejší.

Operátor NTT DoCoMo spustí služby založené na HSDPA pravděpodobně jako vůbec první na světě v létě. Mobilní telefony s podporou technologie HSDPA jsou k vidění na kongresu 3GSM World v Barceloně, který se odehrává ve dnech od 13. do 16. února.

Sítě 3,5G připraveny, 4G zatím ve fázi testování

NTT DoCoMo plánuje v roce 2010 spuštění mobilních bezdrátových sítí 4G. Již loni v září předvedla firma prototypy telefonů, které díky nim dosahovaly přenosových rychlostí kolem jednoho gigabitu dat za sekundu. Přístroje dovolovaly současně sledovat dvacet různých televizních kanálů ve vysokém rozlišení, samotný přístroj se přitom mohl pohybovat rychlostí až 20 kilometrů za hodinu.

Podle účastníků testu bylo možné stáhnout filmové DVD za necelou minutu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám