Hlavní obsah

Microsoftu klesl zisk o 38 procent, důvodem jsou soudní spory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Americká softwarová společnost Microsoft dosáhla ve třetím fiskálním čtvrtletí (které skončilo 31. března) čistého zisku ve výši 1,32 miliardy dolarů, což znamená pokles o 38 procent oproti stejnému období loňského roku. Důvodem nižšího zisku jsou výdaje související se soudními spory. Naopak tržby firmy i nadále rostly.

Foto: Městská policie Plzeň
Článek

Celých 1,89 milardy dolarů vyčlenila největší softwarová firma na urovnání soudního sporu týkajícího se technologie Java s americkou firmou Sun, a na pokutu od Evropské komise. Ta koncem března letošního roku vyměřila Microsoftu pokutu za zneužívání dominantního postavení na trhu ve výši 497,2 miliónu eur (téměř 17 miliard korun), což je vůbec nejvyšší pokuta vyměřené jedné společnosti v historii EU. Ve Spojených státech už ale Microsoft zaplatil za urovnání sporů i vyšší částky.

Ve výsledku je dále zahrnuto 501 miliónů dolarů, což je částka, kterou Microsoft vynaložil na odměny ve formě udělení poukázek na nákup akcií.

Většina soudních sporů je už téměř vyřešených

Microsoft sdělil, že už má hodně soudních sporů z větší části vyřešených, jasnější představu o tom, jak použije své hotovostní zdroje, dá ale akcionářům až v červenci. "Myslím, že jsme dosáhli pokroku u mnoha soudních sporů," sdělil agentuře Reuters finanční ředitel Microsoftu John Connors.

Microsoft měl na konci roku 2003 v hotovosti a v krátkodobých investicích asi 53 miliard dolarů. Tuto částku v prvních třech měsících letošního roku, což je jeho třetí kalendářní čtvrtletí, ale zvýšil na 56,4 miliardy dolarů. Investory zajímá, zda podniku soudní žaloby nezabrání ve zvýšení výplaty dividend.

Nebýt soudních sporů, zisk by stoupl

Zisk na akcii ve čtvrtletí činil 12 centů a snížil se tak z předchozích 20 centů před rokem. Pokud by se ale nebraly v úvahu výdaje na soudní spory a jejich urovnání, zisk by vzrostl a činil by dokonce 34 centů na akcii. To by byl lepší výsledek, než jaký očekávali analytici.

Na rozdíl od zisku, tržby společnosti se zvýšily o 17 procent na 9,18 miliardy dolarů. Kvůli tomu se také akcie Microsoftu po skončení řádné seance zvyšovaly, protože silný růst tržeb investory příjemně překvapil.

Reklama

Související témata:

Související články

Spor se Sunem urovnán, Microsoft bude platit

Americký výrobce síťových počítačů Sun Microsystems urovnal dlouho trvající spor se softwarovým gigantem Microsoft. Firma v pondělí rovněž oznámila,...

Výběr článků

Načítám