Hlavní obsah

Mapy.cz ukážou detailně celý svět. Chystají i další vylepšení

Novinky, mif
Aktualizováno

Už od středy bude přístupná nová testovací verze služby Mapy.cz, která přinese celou řadu novinek. Jednou z nejzásadnějších má být přidání detailních mapových podkladů celého světa. Vylepšení se dočkalo i vyhledávání a režim Panorama, který nabídne pohledy i z míst, která nejsou dostupné automobilem. Nové jsou také letecké snímky celé republiky a 3D mapy pokrývají větší území.

Seznam představil nová vylepšení pro Mapy.czVideo: Novinky

 
Článek

„Už na sklonku roku 2014 jsme vyměnili datové podklady Evropy. Po pečlivém srovnání kvality podkladů jednotlivých dodavatelů jsme se rozhodli pro data OpenStreetMap, která jsme obohatili naším mapovým klíčem. Teď díky nim můžeme lidem nabídnout nádherné a velmi podrobné mapy celého světa,“ uvedl Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

To podle něj ale není jediná novinka, která uživatele čeká na Mapy.cz. „Vedle toho jsme kompletně přepsali hledání na mapách a postavili ho na naší fulltextové technologii, která nám umožní výrazně zvýšit kvalitu hledání v ČR a zároveň i hledat celosvětově. Dalším logickým krokem je poskytnout podklady k jednotlivým zemím světa i ke stažení v mobilních zařízeních k jejich off-line používání, a to na všech třech platformách (Android, iOS, WP) již začátkem léta,“ komentoval jednu z novinek Zima.

Foto: Seznam.cz

Nové Mapy.cz nabídnou detailní mapové podklady celého světa.

Nové Mapy.cz navíc pomohou lidem s plánováním volnočasových aktivit, lidé na nich totiž naleznou tipy na výlety a zajímavé akce. Tyto informace jsou částečně k dispozici také na současné verzi služby, lidé mohou vyhledat, označit si navštívená místa, naplánovat okruh ve vybrané lokalitě nebo si uložit zajímavá místa.

„U současných funkcí jsme si ověřili, že lidé mají o plánování výletů skutečně zájem. Proto je v dalším kroku upravíme tak, aby každý na Mapy.cz získal vše, co k dobrému výletu potřebuje,“ doplnil Martin Fuks, produktový manažer senior, který má službu Mapy.cz na starosti.

Foto: Seznam.cz

Mapové podklady světa bude možné stahovat do mobilních zařízení.

Fotit se bude celá republika

Vylepšení se dočkaly také funkce, na které jsou lidé již zvyklí – například letecké snímky. Ve spolupráci s firmou TopGis se Seznam.cz pouští také do unikátního nafocení leteckých a ortofoto snímků celé České republiky najednou.

„Doposud jsme vždy obměňovali letecké podklady pro třetinu republiky a fotili jsme města s více než 6000 obyvateli. Letos máme plány ambicióznější – nafotit celou republiku kolmo, k tomu více než 86 měst šikmými snímky, a získat tak kompletně nové mapové podklady,“ popsal Zima.

Nová data by měla být k dispozici ještě letos. „Data, která nám TopGis nafotí, chceme také použít, abychom mohli ještě letos nabídnout pokrytí celé republiky 3D mapami, které pro nás připravuje CitationTech. V první fázi nabídneme zjednodušenou verzi 3D mapy celé republiky, do níž budeme postupně přidávat reálné 3D modely postavené na nově pořízených šikmých snímcích,“ konstatoval generální ředitel Seznam.cz.

Nový systém pro focení Panoramy

Nezapomnělo se ani na režim Panorama, který nabízí panoramatický pohled na svět. „Seznam.cz spolu se společností TopGis dále pracoval na vylepšení modelu snímacího automobilu a postavil druhý systém, jenž vybavil opět lepší snímací technologií. Oproti loňskému modelu přidal tři kamery, čímž se jejich celkový počet zvedl na 18, a použil čipy CMOS, díky kterým lze počítat s lepšími snímky i proti slunci. Zároveň nový systém dostal vysoce kvalitní objektivy Kowa, které mají lepší kresbu,“ uvedla mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Foto: Seznam.cz

Ukázka nové Panoramy

Jak vypadala speciálně upravená vozidla, pomocí kterých se snímalo Česko v loňském roce, si můžete přečíst v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Seznam.cz se ale při mapování Česka pustí i do méně přístupných oblastí. „Pro focení zajímavých cest, jako jsou například turistické trasy nebo místa, kam se běžně autem nedostaneme, jsme vyvinuli vlastní foticí systém pro pěší. Obsahuje šest kamer, je přenosný za pomoci obyčejné krosny a jeho celková váha se vejde do sedmi kilogramů, a to včetně baterie, která vydrží cca 10 hodin nepřetržitého provozu. Turisticky atraktivní místa, jako jsou hrady, zámky a zajímavé interiéry, budeme fotit profesionálními zrcadlovkami na stativech v panoramatickém režimu,“ doplnil Martin Fuks.

Všechny nové funkce si budou moci lidé vyzkoušet na stránkách beta.mapy.cz. V současnosti je ale stránka ještě uzamčená, široké veřejnosti bude volně přístupná od středy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám