Hlavní obsah

Kurz bitcoinu se citelně propadl

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další propad má za sebou kybernetická měna bitcoin, tento týden opět citelně klesla. V pátek klesl kurz až pod pomyslnou hranici 6500 dolarů (134 600 Kč), což je jeden z nejhorších výsledků za několik posledních týdnů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zkraje března se bitcoiny obchodovaly za částky okolo 11 400 dolarů (235 780 Kč), ale už v polovině měsíce přišel velký pád, kdy kurz klesl až na 9597 dolarů (198 490 Kč).

A pozvolný pád byl patrný prakticky po celý zbytek třetího měsíce letošního roku, na konci března se tak hodnota jedné virtuální mince pohybovala pouze okolo 7625 dolarů (157 480 Kč).

V tomto týdnu kurz opět klesal, až se nakonec propadl v jeden okamžik o několik stovek dolarů na 6472 dolarů, tedy v přepočtu 134 020 Kč.

Technologické podniky dávají ruce pryč 

Pokles je přímou reakcí na to, že jednotlivé technologické společnosti dávají od kryptoměn ruce pryč. Reklamy na ně zakázaly nebo omezily například už společnosti Twitter, Facebook a Google. [celá zpráva]

Kybernetické mince jsou trnem v oku také některým zákonodárcům, a to především kvůli velkým energetickým nárokům na jejich těžbu. Těžařská centra jsou totiž schopna spotřebovat za jeden den víc energie než celé město za týden.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

To je jeden z hlavních důvodů, proč se například v americkém městě Plattsburgh rozhodli těžbu regulovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám