Hlavní obsah

Korea přinutila Microsoft pozměnit Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Microsoft byl nucen pozměnit operační systém Windows, který prodává v Jižní Koreji. Podle tamních úřadů totiž porušoval antimonopolní pravidla.

Článek

Jihokorejský orgán Fair Trade Commission pokutoval Microsoft loni v prosinci 44 milióny dolary [celá zpráva] za to, že firma soustavně porušovala antimonopolní pravidla a odmítala prodávat operační systém Windows bez integrovaných programů Windows Media Player a komunikační aplikace Messenger.

Komise přikázala Microsoftu oba programy z Windows zcela odstranit a dovolit tak i jiným společnostem, aby mohly uvést vlastní utility pro Windows, jež by si Korejci poté mohli nainstalovat.

Microsoft se proti rozhodnutí Komise odvolal, jeho stížnost však byla v červenci zamítnuta.

Zástupci Microsoftu nakonec uvedli, že "24. srpna uvedou nové verze Windows, které vyhoví požadavkům soudu."

Redmondský softwarový gigant uvolní dvě nové varianty Windows - jak inovovaný Windows Home Edition, tak Windows Professional Edition. První z novinek nebude obsahovat pro Jihokorejce kontroverzní aplikace WMP a Messenger, druhá v sobě ponese navíc odkazy na webové stránky firem, které do Windows nabízejí vlastní aplikace, jež mají zastoupit práci WMP a Messengeru. 

V Jižní Koreji tak Microsoft nemůže od zítřka prodávat staré verze Windows XP. Soudnímu nařízení firma vyhověla podle analytiků zvláště z toho důvodu, že jihokorejský trh patří mezi deset největších odbytišť této americké firmy a ztratit jej by bylo pro Microsoft bolestné. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám