Hlavní obsah

Internetové vzdělávací portály navštěvují děti často i o prázdninách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I uprostřed letních prázdnin si řada dětí rozvíjí své znalosti a dovednosti na internetových vzdělávacích portálech. Hravou formou si procvičují češtinu či matematiku nebo třeba rozšiřují své vědomosti získané cestováním. Podle statistik webu Škola s nadhledem zavítají na portál každý měsíc tisíce dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cvičení a učební materiály na internetu využívají v létě i různé kurzy a tábory, letos je navíc vyhledávají i děti ukrajinských uprchlíků, a to kvůli snaze naučit se česky. Informoval o tom mediální zástupce nakladatelství Fraus, které web Škola s nadhledem provozuje.

Podle ředitele digitální produkce nakladatelství Adama Jelínka je v létě stejně jako v běžném školním roce na vzdělávacích portálech největší zájem o doučování češtiny či matematiky. Roste i zájem o cvičení například v zeměpisu nebo dějepisu, což je zřejmě důsledkem zážitků rodin z cestování v době prázdnin, uvedl.

Silná poptávka podle něj zůstává rovněž o procvičování cizích jazyků, které jsou při cestování do zahraničí potřeba. „Velký zájem je v létě o různá poslechová cvičení. Ta pomáhají v tom, že se děti zbavují ostychu a nebojí se o prázdninách v cizí zemi mluvit anglicky,” řekl.

Vzdělávání přirozeně hravou formou

Podle něj se tak děti pomocí internetu v době prázdnin vzdělávají přirozeně hravou formou. Návrat do školy pro ně po dvou měsících v září pak nepůsobí jako příliš velký šok. „Mají naopak náskok a návrat zvládají snáze,” míní.

Návštěvnost vzdělávacích webů vzrostla prudce v době zavřených škol a zavedení výuky na dálku kvůli epidemii covidu-19. Ani po znovuotevření škol v uplynulém školním roce zájem o procvičování učiva na internetu neopadl. Například web Škola s nadhledem si ve školním roce 2020/2021 vyzkoušelo 1,3 milionu žáků a jejich rodičů, o dva roky dříve to byly desítky tisíc studentů.

V posledním školním roce ho podle zástupců nakladatelství Fraus navštívily každý měsíc stovky tisíc rodičů a dětí. Web nabízí zdarma zhruba 6000 cvičení z různých předmětů a dalších 1000 doplňkových materiálů.

Děti pořád na telefonu? Díky těmto aplikacím se při hraní budou i učit

Mobil

Návštěvnost vzdělávacích webů posiluje i současná situace na Ukrajině, na kterou v únoru zaútočila ruská vojska, doplnil Jelínek. Kvůli válce v zemi do Česka uteklo podle statistik ministerstva vnitra zhruba 400 000 Ukrajinců, zpravidla matek s dětmi. Řada běženců nyní české portály využívá i k tomu, aby se naučili dobře česky, podotkl Jelínek.

Podle dřívějších informací navštěvují web Škola s nadhledem hlavně žáci druhého stupně základních škol. Loni v prosinci to byli nejčastěji šesťáci a sedmáci, v jejichž ročnících začíná být učivo složitější než na prvním stupni základní školy. Žáci na druhém stupni základní školy navíc vzdělávací portály často využívají i při přípravě na přijímací zkoušky na střední školy.

Reklama

Související články

Výuka na dálku covid přežila

Řeklo by se, že téměř dva školní ročníky „domácího vzdělávání“ za covidu stačily. Pro mnohé kantory i žáky to byla zátěž, ale zároveň příležitost učit se...

Výběr článků

Načítám