Hlavní obsah

Internetem se šíří podvodný e-mail s výhrou v loterii

Na internetu se objevil nový podvodný e-mail, který se snaží z lidí vylákat peníze pod záminkou, že vyhráli v nizozemské státní loterii stovky tisíc eur. Informuje o tom internetové vydání časopisu Finmag.

Článek

Podstata podvodu podle serveru www.hoax.cz spočívá v tom, že každý, kdo se o výhru přihlásí, musí před vyplacením výhry zaplatit manipulační poplatek ve výši několika desítek až tisíce eur. Ten není přitom možné strhnout z vyplácené výhry.

K získání výhry je potřeba vyplnit jméno, kontaktní adresu, číslo telefonu a faxu, vítěznou e-mailovou adresu a přidělené referenční číslo kvůli platbě. Příjemci e-mailů se dozvídají, že v nizozemské státní loterii (de Nederlandse Staatsloterij) vyhráli 925 000 eur (asi 21,6 miliónu Kč). Přitom podle serveru Finmag je nabídka přibližně o 60 000 eur nižší, než kolik doopravdy bylo ke konci června v této loterii možné vyhrát.

Podvodné e-maily jsou na internetu poměrně běžnou záležitostí. V poslední době se snažili internetoví podvodníci takto získat přístup k účtům klientů několika českých bank. Rovněž jsou známé případy z minulosti, kdy lidé dostávali do svých schránek lákavé nabídky na údajné investice v Nigérii.

Reklama

Související témata:

Související články

Co bylo kdysi: Začátky e-mailu

Zažitá zkratka e-mail vznikla z delšího názvu „electronic mail“, tedy z označení pro elektronickou poštu. A ačkoli si dnešní svět bez zpráviček z počítače...

Výběr článků

Načítám