Hlavní obsah

Internet za paušál z mobilu poráží připojení přes kabel i ADSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uživatelé internetu používají nejčastěji pro neomezený přístup za měsíční paušální poplatek služby mobilních operátorů. Zatímco připojení přes mobil za paušál v současnosti požívá téměř 60 000 lidí, přes přípojku kabelové televize se připojuje zhruba 35 000 uživatelů a přes ADSL kolem 20 000 lidí.

Foto: Miroslav Knotek

Sběrný dvůr v ulici E. Beneše na Borech

Článek

Zřejmě největším poskytovatelem internetu za měsíční paušál je mobilní operátor Eurotel, který registruje přes 46 000 uživatelů své služby Data Nonstop. U konkurenčního T-Mobilu podobnou službu využívá okolo 12 500 zákazníků. Eurotel začal službu nabízet loni v dubnu, T-mobile přišel v květnu s nabídkou omezenou datovými limity a tarif bez limitu spustil v prosinci.

Největším poskytovatelem internetu přes rozvod kabelové televize je tuzemská jednička UPC se zhruba 30 000 zákazníky. Druhá společnost Karneval má kolem 5 000 uživatelů.

Nevýhodou mobilního internetu je rychlost

Hlavní nevýhodou připojení přes mobilní telefon je nízká rychlost, která se podle vybraného operátora pohybuje na maximální hranici 50, respektive 80 Kbit/s. Naopak výhodou je připojení přenosného počítače kdekoli, kde má operátor pokrytí, bez závislosti na kabelech či zásuvkách. Rychlost ADSL začíná na 512 kilobitech za vteřinu a u kabelového internetu se pohybuje od 600 kbit/s.

Ceny se pohybují obvykle nad 1 000 Kč

Za internet přes mobil zájemci zaplatí okolo 1 000 Kč měsíčně (v rámci speciální akce u Eurotel se ale lze připojit již za necelých 800 Kč), připojení přes kabelovou televizi vyjde přibližně na 1 200 Kč a ceny ADSL začínají u 1 000 Kč za nabídku, která je omezená limitem přenášených dat. Bezdrátové připojení například u Českých radiokomunikací začíná na 1 500 Kč měsíčně.

Uživatelé čekají na levnější paušál

Uživatelé internetu stále čekají na nabídku připojení za paušál, která by byla výrazně pod tisícikorunovou hranicí. V zavedení paušálu za vytáčené připojení přes telefonní linku brání nevyhovující systém propojovacích poplatků, který je založen na minutové bázi. Operátoři tak v současnosti nabízejí pouze paušál omezený na svátky a večerní hodiny za ceny kolem 500 až 700 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám