Hlavní obsah

Intel koupí za 7,68 miliardy dolarů firmu McAfee

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká společnost Intel koupí za 7,68 miliardy dolarů (148 miliard Kč) výrobce produktů pro zabezpečení a ochranu počítačů McAfee. Dohoda je součástí snah Intelu posílit nabídku bezpečnostních technologií, které považuje za velmi důležité. Intel je největším výrobcem počítačových čipů na světě.

Foto: Archiv, Novinky

Společnost Intel je jedním z největších výrobců počítačových čipů na světě.

Článek

Dohodu již jednomyslně schválila představenstva obou společností. Hlasovat o ní mají ještě akcionáři McAfee a schválit ji musí rovněž antimonopolní úřady. Intel nabídl za jednu akcii McAfee 48 dolarů. Ve srovnání se středeční závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 60 procent.

Po oznámení dohody akcie firmy prudce vzrostly o 58 procent na 47,42 dolaru ze středečních 29,93 dolaru. Akcie Intelu naopak o 2,5 procenta klesly na 19,11 USD. Dohoda v prvním roce sloučení společností mírně poškodí zisk Intelu. Bez zahrnutí nákladů a dalších mimořádných položek spojených s akvizicí by však měl být zisk mírně vyšší a v dalších letech se dále zlepší.

Analytik společnosti Sterne Agee Vijay Rakesh byl překvapen výší ceny, jakou Intel za McAfee nabídl. Podle něj to jasně ukazuje zájem Intelu přesunout se z hardwaru k softwaru a službám. "Myslím si, že lidé pravděpodobně očekávali od Intelu mnohem menší akvizice. Je to pro ně určitě velká akvizice, a to i podle standardů firmy Intel," uvedl.

Bezpečnost hraje prim

Podle Intelu je nyní bezpečnost základní složkou internetové výpočetní techniky, ale dnešní přístup k bezpečnosti není adekvátní pro zvyšující se možnosti připojení k internetu prostřednictvím různých přístrojů, včetně mobilních telefonů, zdravotnických přístrojů, bankomatů či automobilů. Průmysl podle něj potřebuje nový přístup, který bude kombinovat software, hardware a služby.

Společnost McAfee vznikla v roce 1987. Její tržby v roce 2009 činily zhruba dvě miliardy USD. Nejméně 18 měsíců již spolupracuje s Intelem na různých projektech. Intel v poslední době uskutečnil hned několik akvizic softwarových společností, včetně firem specializujících se na herní oblast, vizuální výpočetní techniku či mobilní software. Naposledy pak na počátku tohoto týdne Intel oznámil, že koupí od společnosti Texas Instruments divizi, která vyrábí čipy pro kabelové modemy.

Intel ve druhém čtvrtletí vytvořil čistý zisk 2,89 miliardy dolarů, zatímco o rok dříve měl ztrátu 398 miliónů USD. Čtvrtletní zisk byl nejvyšší za poslední desetiletí, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám