Hlavní obsah

IBM zvýší bezpečnost dat speciálním obvodem v procesoru

Technologický gigant IBM představil v pondělí plán, jak lépe chránit data uložená v osobních počítačích. O jejich bezpečnost by pečoval procesor vybavený speciální sadou elektronických obvodů.

Článek

Technologie přezdívaná jako "Secure Blue", o níž se zástupci IBM domnívají, že výrazně zvýší bezpečnost uložených dat v elektronických přístrojích, může být nasazena jak v osobních počítačích, ale také v PDA (kapesní počítač), či v mobilních telefonech.

Podle IBM by byla data "kódována a dekódována tehdy, kdy prochází procesorem". Zástupci firmy dodali, že by tato činnost práci čipu vůbec nezpomalovala - vše by se odehrávalo ve speciálních elektronických obvodech, které by byly k této práci vyčleněny. "Velikost procesoru by se díky přidaným obvodům zvětšila jen o několik procent," citoval IBM server News.com.

Nová technologie by zabezpečovala data i v případě, že by byl počítač nebo jiné přenosné zařízení odcizeno. Rovněž by se měla vypořádat i s útočníky, kteří se snaží dostat z napadených počítačů citlivá osobní data. Systém ochrany dat by si mohly oblíbit i nahrávací společnosti - podle IBM je totiž Secure Blue schopna vynutit si dodržování autorských práv.

Velká modrá již zkušebně implementovala prototyp Secure Blue technologie do vlastních PowerPC čipů. Společnost dodala, že systém ochrany dat pracuje nezávisle na návrhu procesoru - mohl by tak být použit také ve výpočetních jádrech firem AMD nebo Intel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám