Hlavní obsah

I za pouhé stahování z internetu hrozí trestní stíhání

Právo, jfk

Ačkoli právní kroky České protipirátské unie směřují v první řadě proti distributorům, kteří nelegální kopie filmů umisťují na web, podle ředitelky unie Markéty Prchalové si nemohou být před zákonem jisti ani lidé, kteří díla z internetu stahují.

Foto: Nir Elias , Reuters

Článek

Rizikové jsou z tohoto hlediska zejména populární torrenty, tedy sdílená prostředí na internetu, kde si jednotliví uživatelé navzájem poskytují datové soubory včetně nelegálně pořízených filmových kopií.

„Podle naší legislativy je legální, pokud si cokoli stahujete. Nelegální je dílo šířit. Jenže v tom je u torrentu právě zádrhel,“ vysvětlil Právu internetový expert Jan Tichý.

Torrent totiž funguje na principu vzájemné výměny dat, avšak v širokém měřítku mnoha uživatelů.

„Vy máte na počítači písničky, videa nebo počítačové programy a nabídnete je všem ostatním účastníkům sítě. Oni si pak mohou stahovat vše, co máte u sebe. Výměnou za to si vy můžete stahovat zase všechno od ostatních,“ popsal Tichý tento způsob distribuce.

„Zatím aktivně nevyhledáváme ty, kdo jen stahují data. I jim však hrozí trestní stíhání a domovní prohlídky, protože podněty podávají i jiné organizace a samotní poškození. Je to hodně rizikové jednání,“ dodala Prchalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám