Hlavní obsah

Hlavní designér Jony Ive definitivně opustil Apple

Novinky, mif

Už letos v červnu oznámilo vedení společnosti Apple, že hlavní designér Jony Ive opustí společnost Apple. Dveře se však za touto klíčovou osobností, která promlouvala do designu přístrojů s logem nakousnutého jablka, definitivně uzavřely až minulý týden. Jeho fotografie byla smazána z přehledu vedoucích pracovníků Applu, upozornil server The Verge.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Designér Jony Ive (vpravo) opustí Apple po více než dvaceti letech ve firmě. Na snímku se současným šéfem Applu Timem Cookem.

Článek

Jony Ive působil v Applu už od roku 1992, od roku 1996 pak vedl designérský tým. Po boku zakladatele Steva Jobse a současného ředitele Tima Cooka hrál klíčovou roli v tom, jak budou vypadat jednotlivé přístroje a samozřejmě i operační systémy, které americký počítačový gigant nabízí.

Tak by tomu mělo být i v následujících letech, přestože Ive nyní z firmy odešel. Slavný designér totiž založil vlastní designové studio LoveForm se sídlem v Londýně, jehož hlavním klientem by měl být právě Apple. Obě společnosti nicméně budou majetkově zcela nezávislé.

Apple opouští jeho dvorní designér Jony Ive, tvůrce iPhonu

Internet a PC
Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Designér Jony Ive (vpravo) opustí Apple po více než dvaceti letech ve firmě. Na snímku se současným šéfem Applu Timem Cookem.

Zda své myšlenky a ikonický design, který si drží přístroje s logem nakousnutého jablka několik posledních let, propůjčí Ive i dalším společnostem, není zatím jasné. „Mám naprostou důvěru v mé kolegy designéry v Applu, kteří zůstávají mými nejbližšími přáteli, a těším se na spolupráci s nimi po mnoho dalších let,” prohlásil již dříve Ive.

Pikantní na celém odchodu nicméně je, že Apple za slavného designéra ještě nesehnal přímou náhradu. Jeho post v současnosti zastávají Evans Hankey a Alan Dye. Ani jeden z nich však nemá v seznamu vrcholného managementu svůj profil.

Jony Ive, celým jménem Jonathan, se narodil v Británii. V roce 2012 byl povýšen do šlechtického stavu.

Foto: Issei Kato, Reuters

MacBooky Pro na prodejně Applu

Foto: Eva Plevier, Reuters

Telefony iPhone na prodejně Applu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám