Hlavní obsah

Hardware 46/2004: Stereo TV ve vašem PC

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledních let se výrazně rozšířila nabídka počítačových karet s TV tunerem. V dnešním vydání magazínu Hardware naleznete test podobného produktu od firmy Leadtek, který se kromě nového čipu může pochlubit stereo zvukem a FM tunerem pro příjem rádia!

Foto: Jiří Smutný

Mendelianum se nachází v horní části Biskupského dvora

Článek

V dnešní recenzi zde máme tentokrát PCI kartu od firmy Leadtek, která dokáže z vašeho PC udělat stereofonní televizní a rozhlasový přijímač. Oproti konkurenci nabízí tato karta nový čip Connexant se stereo zvukem, takže se máte na co těšit. A nezapomeňte zaplatit koncesionářské poplatky! :-)

Recenze: Leadtek WinFast TV2000 XP Expert

Dnešní testovaná televizní a rádiová karta se jednoduše vkládá do volného PCI slotu (někteří uživatelé však pozorují, že ne ve všech slotech se karta chová korektně). Kromě samotného tuneru je ještě nutné ji připojit ke zvukové kartě, a to nejlépe interně (pomocí audio kabelu).

Na zadním panelu karty naleznete vstup pro koaxiální kabel televize a rádia. Součástí balení je jednoduchá anténa (nebo spíše kus kabelu) pro příjem rozhlasu, ovšem využití FM spíše najdou majitelé kabelových televizí, kteří mohou na kartu přímo "napíchnout" rozhlasovou část programové nabídky (s vlastními frekvencemi a lepší kvalitou zvuku). Dále je přítomen VIVO konektor (spolu s rozbočovacím kabelem, na který lze napojit různé vstupy i výstupy včetně S-Video či videokamery) a nesmím zapomenout na konektor pro infračervený snímač dálkového ovládání.

Co se skrývá v krabici?

Po startu Windows je karta systémem rozpoznána, ale chybí ji potřebné ovladače. Doporučuji jejich nalezení zatím přeskočit a raději vložit CD "WinFast Multimedia Software Pack", přičemž se uloží vše potřebné a při restartu se již načtou ovladače TV tuneru a nainstaluje program pro sledování WinFast PVR. Z domovské stránky produktu je ještě dobré aplikaci i ovladače aktualizovat (podpora je zde poměrně dobrá) a ihned vyzkoušet, jak to celé funguje...

Předtím ale doporučuji prohlédnout zbývající obsah instalačního CD a dalších dvou přiložených disků. Naleznete zde DVD přehrávač WinFastDVD (což je předělávka Intervideo WinDVD 3.1 pro značku Leadtek) a dále software od firmy Ulead (DVD MovieFactory 3 SE, Cool 3D a VideoStudio 7 SE DVD). Bundle nabídka tedy není malá a pokud máte zájem, můžete si zmíněné programy vyzkoušet. Málem bych zapomněl, že v krabici naleznete kromě těchto tří disků, kabelů a manuálů (včetně českého) také IR dálkové ovládání WinFast CoolCommand, které ovšem funguje pouze přímo v aplikaci WinFast PVR, pro ostatní aplikace je nutné funkce nastavit pomocí volně šiřitelného softwaru Girder.

Spouštíme rádio...

WinFast FM je velmi malá a přehledná aplikace pro naladění rozhlasových stanic. Naladění programů probíhá velice rychle a intuitivně (pokud ovládáte angličtinu) a mnohé z vás zajisté potěší funkce programovatelného nahrávání (schedule). Lze ukládat jak do klasického formátu WAV, tak do úspornějšího MP3 a WMA.

Kvalita zvuku je poměrně dobrá, ovšem s přiloženým "drátem" toho moc (ve vysoké kvalitě) nenaladíte (navíc většinu stanic bude rušit váš počítač). Měl jsem rovněž problémy s nahráváním, neboť je nutné nastavit způsob připojení pro poslech a nahrávání (zvolil jsem tedy Audio CD) a když jsem obojí nastavil na stejné hodnoty, nahrávání probíhalo velmi nekvalitně. Možná to byla chyba zvukové karty (NVIDIA SoundStorm ze základní desky s čipsetem NFORCE2). Pokud máte vícekanálové reproduktory, bude rovněž oříškem nastavit zvuk také v jiných než předních "bednách".

Spouštíme televizi...

Televizní aplikace WinFast PVR je dost podobná té rozhlasové, samozřejmě s mnoha výjimkami. Ladění stanic ale probíhá podobným způsobem, ovšem já doporučuji zvolit pomalejší režim, jelikož např. u kabelové televize mi karta nenalezla všechny programy. Bohužel, v PVR toho nelze příliš mnoho nastavovat - kromě standardních hodnot jako barvy nebo jas je ještě možné měnit režim overlay nebo VMR9.

V mém případě naneštěstí overlay režim nefungoval (políčko pro volbu bylo šedé a nezaškrtnuté), a tak jsem se musel spokojit s velmi ubohým obrazem (jakoby "vylepšené" rozlišení 320x240). Také stereo zvuk nebyl naprosto skvělý a jednalo se spíše o průměrnou kvalitu. S režimem VMR9 (který postupně nahrazuje overlay) byl obrazový dojem lepší, ale čistého "téměř-DVD", na který jsem byl kdysi zvyklý s kartou TView99 (ta tehdy měla čip BT8x8 oproti přítomné novince Connexantu), jsem se bohužel nedočkal.

Navíc PVR používá automaticky funkci "deinterlace", takže se výsledná kvalita zhorší na úkor "netrhaných" pohybů. Ono trhání (ale ne ve smyslu méně plynulého obrazu) bylo možné pozorovat např. u rolujících titulků nebo u fotbalových přenosů, kdy se hráč v lichých řádcích nacházel o milisekundu dál než v sudých (u "deinterlace" je fotbalový zápas lepší, ovšem v cukavých pohybech při 25 snímcích za sekundu) - "interlace" ovšem v nepohyblivých scénách vytvářelo dojem velmi kvalitního a přirozeně plynulého obrazu. Ostatně pokud se podíváte zblízka na váš 50Hz televizor, zjistíte, že řádky jsou rovněž "interlaced", tedy prokládané (rozlišení je ovšem oproti monitoru nižší, a proto ono trhání nelze běžným okem téměř postřehnout).

Ale zpátky k problému. Nevím v čem byla způsobena závada nefunkčnosti overlay, ale s mojí kombinací WinXP SP2 + GeForceFX 5900XT + DirectX 9.0c + nejnovější ovladače a software Leadtek, prostě tento režim nefungoval. Proto jsem zkusil ještě alternativu na stejné konfiguraci, ovšem s Windows 98 SE. Zde již overlay fungoval (resp. bylo možné jej zapnout), ale obraz byl pastelově zelený, takže výsledný efekt byl ještě horší (při vypnutí efektu byl obraz opravdu hrozný, navíc s nízkou barevnou škálou). Jak jsem se záhy na internetu (např. na diskusi TVFreak) dověděl, nebyl jsem s problémy s kartou "Expert" sám a četnost příspěvků na zmíněném fóru jen svědčí o tom, že karta není stoprocentně spolehlivá. Zkoušel jsem i alternativní programy (DScaler, ATV2000), ale zde se mi nepodařilo kartu rozchodit (což je trochu škoda, protože v obou zmíněných lze do sytosti nastavovat veškeré parametry včetně overlay režimu), ale v diskusi na TVFreak se to nepovedlo téměř nikomu...

Další televizní funkce

Co však spolehlivé je (pokud překousnete obraz přes VMR9 nebo bez něj), jsou další skvělé funkce. Mezi ně musím jednoznačně zařadit quick surf, což je mozaika všech stanic, které máte naladěny (hraje však vždy jen, ta, na které máte kurzor myši). Dále je zde PIP (obraz v obraze) nebo skvělý time-shifting (můžete si posunout aktuálně sledovanou stanici o několik sekund či minut dozadu).

Nahrávání probíhá v několika režimech, a to do formátu MPEG1, MPEG2, AVI, WMV, DVD nebo VCD. Kvalitu můžete libovolně nastavovat, ale je nutné připomenout, že pro nahrávání v pokročilejších formátech potřebujete opravdu výkonný počítač (na mém AthlonuXP 2300MHz to problémy nečinilo). Pomocí VIVO kabelu je rovněž možné nahrávat z externího zdroje (např. z videokamery), ale to jsem bohužel nemohl vyzkoušet (nahrávání by ale bylo zřejmě kvalitnější než u staré TView99 v rozlišení 320x240).

Kromě programování nahrávání jako u rádia je k dispozici také teletext, který funguje naprosto bezchybně - bohužel jsem nepřišel na možnost, jak jej dostat přímo do obrazu (např. pro účely skrytých titulků).

Ještě před ukončením této "kapitoly" bych rád vyzdvihnul vynikající dálkové ovládání - má totiž snad všechny funkce, který si budete přát. Lze s ním ovládat celý PVR (včetně teletextu nebo i menu, nahrávání, quick surfu atd.) a pokud PVR používat nechcete, je nutné použít program Girder, se kterým se dá údajně nastavit úplně všechno (tedy ovládání dalších programů).

Závěr

Při testování této jinak výborné televizní karty jsem měl prostě smůlu, že vše nefungovalo, tak jak by mělo. Bohužel se s podobnými problémy můžete setkat také vy, a to by pak byly zbytečně vyhozené peníze. Pokud tedy máte možnost kartu vyzkoušet, jděte do toho - pokud s ní však budete mít problémy jako někteří uživatelé, je nutné poohlédnout se po jiné značce. Další možností je počkat několik let a vyzkoušet digitální pozemní DVB-T vysílání na kartě typu AirStar.

NÁZEVLeadtek WinFast TV2000 XP Expert
CENAcca 1950 Kč (s DPH 19%)
ZAPŮJČILM+H Plzeň
KLADY(+) kvalita obrazu (pokud funguje, tak jak má)
(+) televize se stereo zvukem
(+) nahrávání do MPEG2
(+) dálkové ovládání
(+) další funkce
(+) cena
ZÁPORY(-) problémy na některých konfiguracích
(-) deinterlace v programu PVR
(-) HW nároky při nahrávání
VERDIKT60%

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 41/2004: Přetaktujte svou grafiku

V "servisním" čísle magazínu Hardware na vás opět čekají nejnovější ovladače spolu s užitečnými tipy, triky a komentáři, a ještě dnes naposledy budete moci...

Hardware 43/2004: Poradna zdarma je opět zde

V "servisním" čísle magazínu Hardware si stáhnete nejnovější ovladače pro karty NVIDIA a ATI, a přečtete si další odpovědi na vaše dotazy z hardwarové poradny,...

Výběr článků

Načítám