Hlavní obsah

Francie a USA dosáhly kompromisu ohledně digitální daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biarritz

Zástupci Francie a Spojených států dosáhli kompromisní dohody ohledně francouzské digitální daně, kvůli které americký prezident Donald Trump pohrozil zavedením cla na dovoz francouzského vína. Agentuře Reuters to v pondělí řekl zdroj blízký jednáním. Francouzská digitální daň je namířena proti internetovým gigantům, jako jsou například americké firmy Google, Amazon či Facebook.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron.

Článek

Francouzský parlament tuto daň schválil minulý měsíc. Daň má tříprocentní sazbu a týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 650 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (přes 19 miliard Kč). Platí zpětně od začátku letošního roku.

Kompromisní dohody dosáhli francouzský ministr financí Bruno Le Maire, jeho americký protějšek Steven Mnuchin a ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow. Ujednání předpokládá, že Francie podnikům vrátí rozdíl mezi francouzskou digitální daní a plánovaným mezinárodním systémem digitální daně, na kterém nyní pracuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Kompromisní dohoda má být podle Reuters ještě v pondělí na summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 na jihu Francie předložena Trumpovi i francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám