Hlavní obsah

Foxconn investuje miliardy do umělé inteligence

Pardubice

Výrobce počítačů Foxconn testuje ve své dceřiné firmě využití umělé inteligence ve výrobě. Jednou může zčásti nahradit lidskou práci. Na vývoji se bude podílet několik desítek odborníků, které chce firma přijmout.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tchajwanský konglomerát se hodlá na poli umělé inteligence stát jedním z hlavních hráčů. V únoru zakladatel firmy Terry Gou oznámil, že v příštích pěti letech chce Foxconn globálně investovat 342 miliónů dolarů (sedm miliard korun).

Ve společnosti Foxconn 4Tech pracuje 72 lidí, podle plánů vedení se má počet zaměstnanců podniku letos zdvojnásobit. Pracovníci působí v Pardubicích a Praze.

"Stejné tempo budeme chtít udržet i v příštích letech. Vznikne navíc řada příležitostí pro studenty univerzit, se kterými při našich projektech úzce spolupracujeme," uvedl generální ředitel Vitalij Farafonov.

Chytré továrny

Umělou inteligenci Foxconn do výrobních provozů už zavádí. Takzvané chytré továrny ji využívají, stejně jako automatizaci výroby, průmyslový internet věcí, podnikový software. Jádrem je platforma průmyslového internetu věcí, která vše propojuje senzory a sbírá velké množství dat.

"V reálném provozu to například znamená, že v pardubickém závodu měříme, předpovídáme a optimalizujeme spotřebu energie až na úroveň jednotlivých strojů, díky čemuž dosahujeme 10 až 15 procent úspory. A také vyvíjíme vizuální kontrolu produktů kvůli defektům nebo chybějícím součástkám, která vychází z algoritmů hlubokého učení a nepotřebuje přítomnost člověka," řekl Farafonov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám